Contributiile sociale platite de angajator in 2018 vor fi de 2,25% din salariul brut

Mara Dobrin
Mara Dobrin
09 Noiembrie 2017
09 Noiembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
contributii sociale 225% angajatoricas si cass angajatitrecere contributii sociale angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In contextul mutarii contributiilor sociale de la angajator la angajat se vor produce anumite schimbari, avand in vedere noile masuri adoptate de Guvern prin OUG, in cadrul unei sedinte care a avut loc in data de 8 noiembrie.

In acest context, contributiile sociale care urmeaza sa fie achitate de angajator in 2018 vor fi de 2,25% din salariul brut.

Acesta este rezultatul negocierilor cu sindicatele, desi acestea au dorit ca procentul sa fie mai mare, conform unor declaratii de presa facute de Ionut Misa, ministrul Finantelor.


"Procentul de 2,25% care ramane in sarcina angajatorului este rezultatul negocierilor si discutiilor cu sindicatele, care au solicitat sa ramana si in sarcina angajatorului o obligatie la bugetul de stat. Solicitarea sindicatelor era ca acest procent sa fie mai mare. In schimb, dupa analize si calcule, am urmarit sa mentinem cheltuiala angajatorului la acelasi nivel si am introdus un procent mai mic decat cel solicitat de sindicate", a explicat Misa, potrivit Agerpres.

Cum vor fi distribuitii acesti bani? Ministrul a da lamuriri, in acest sens: "20% va merge intr-un cont distinct in bugetul de stat, 20% in bugetul asigurarilor pentru somaj, 5% in sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, 40% la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concediile medicale si 15% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, "a carui obligativitate este data de o directiva europeana".


De ce noua contributie asiguratoare pentru munca, in valoare de 2,25%, ar putea creste fiscalitatea

Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% datorata de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora este dezaprobata de Consiliul National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie contributiile sociale trec in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.

Cu alte cuvinte, se transfera catre salariat 20 de puncte, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator...citeste mai multe despre modificarile fiscale aici >>>


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]