Modificarile Codului Fiscal. De ce va exista o pierdere de 4%, in domeniul IT

Mara Dobrin
Mara Dobrin
13 Noiembrie 2017
13 Noiembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
cas si cass angajatitrecere contributii sociale angajatmodificari fiscale 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul Fiscal se modifica incepand cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a ordonantelor de urgenta date de Guvern in acest sens. Aceste schimbari vor afecta atat angajatorii, cat si salariatii, avand in vedere ca este vorba despre trecerea contributiilor sociale in seama angajatilor.

Alta modificare importanta vizeaza reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, iar ministerul Comunicatiilor declara ca aceste modificari nu sunt oportune.

Ba mai mult decat atat, ministerul nu a fost avizator pe modificarile la Codul Fiscal, iar pentru mediul IT, scutit de impozit, acestea ar genera o pierdere de 4%.

Aceste declaratii ii apartin ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Lucian Sova, in cadrul unui eveniment de specialitate, conform Agerpres:

 "Dincolo de solidaritatea guvernamentala de care trebuie sa dau dovada, de regula exceptiile genereaza exceptii, cum ar fi exceptia de a fi scutiti pe impozit cei care lucreaza in domeniul IT&C. Din aceasta perspectiva, Ministerul Comunicatiilor nu a fost avizator pe proiectul de modificare a Codului Fiscal.(...) Modificarea Codului Fiscal pentru mediul IT scutit de impozit ar genera o pierdere de 4%. Sectorul IT&C trebuie sa aiba o participare, o contributie de 10% in PIB, si trebuie incurajat nu numai prin scutiri fiscale, ci prin reglementari mai incurajatoare care ar fi mai mult importante decat cele patru procente pe care probabil le pierd cei care lucreaza in domeniu si beneficiaza de scutiri fiscale", a declarat Sova.


Scutire de impozit si pentru cei care produc programe software, dar nu au studii superioare, alt subiect adoptat de ministru:

"Mai mult, am elaborat un ordin care sa aduca sub incidenta scutirii de impozit si pe cei care lucreaza in producerea de programe software si fara a avea studii superioare. Din acest punct de vedere, exista niste rezerve din partea partenerilor avizatori — Ministerul Invatamantului si Ministerul Finantelor — care isi exprima suspiciuni cum ca acestia s-ar putea bucura de scutirea de impozit fara a-si termina studiile universitare. (...)", a afirmat Lucian Sova.

Domeniul IT are nevoie de o sustinere corecta si puternica, permitand jucatorilor din piata sa evolueze:

"(...) In Romania, domeniul IT&C a avut nevoie si are nevoie inca de o administrare corecta, onesta, care sa genereze posibilitatea ca toti jucatorii din piata sa se bucure de drepturi si conditii egale. Eu, la minister, in cele cateva luni pe care le-am petrecut, am vrut sa fac cateva lucruri, unul dintre acestea fiind sa deschid piata. Piata in Romania este, din pacate, conditionata de investitii guvernamentale, de proiectele cu fonduri europene. Avem la minister de cheltuit 500 de milioane de euro pe IT&C din fonduri europene", a spus ministrul de resort.


Modificarile din Codul Fiscal vor avea un efect negativ. Scaderea investitiilor straine si a crearii locurilor de munca

Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri - ABSL Romania-  a analizat Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea legii nr 227/2015 privind Codul Fiscal si considera ca implementarea acestora poate afecta negativ competitivitatea Romaniei pe plan international.

Noile reglementari vor afecta negativ venitul net al angajatilor din industria de IT, prin aplicarea noii cote de impozitare cu 10%.

Mentionam ca, in ultimii ani, aceasta industrie a cunoscut o dezvoltare fulminanta prin retinerea fortei de munca inalt calificate in Romania tocmai ca urmare a interventiei salutare a statului...citeste mai multe despre modificarile fiscale aici >>>



Sursa: Agerpres


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]