CAS si CASS in 2018. Cand vor incepe angajatorii sa plateasca cele trei contributii sociale obligatorii?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
08 Ianuarie 2018
08 Ianuarie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
contributii sociale 2018cas si cass 2018cas si cass angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De la 1 ianuarie 2018 Codul Fiscal a suferit modificari semnificative, asa se face ca angajatorii vor fi nevoiti sa plateasca catre stat doar trei contributii sociale obligatorii, in loc de sase, asa cum obisnuiau pana acum.

Practic, din cele 6 contributii sociale au ramas doar 3, in contextul in care Guvernul a decis modificarea acestora, contributiile fiind acum platite atat de salariat cat si de angajator.

Daca pana la finalul lui 2017 angajatorii erau obligati sa plateasca: CAS ( contributie pensii), CASS ( contributie sanatate), contributie pentru somaj, concedii medicale, riscuri profesionale si creante salariale, lucrurile s-au modificat semnificativ.


De la 1 ianuarie 2018 exista doar 3 contributii sociale obligatorii


Asadar, conform noului Cod Fiscal, exista doar 3 contributii sociale, care se vor imparti intre angajator si angajat.
Salariatii vor fi nevoiti sa plateasca pentru contributia la pensie si sanatate, pe cand angajatorii vor plati contributia asiguratorie pentru munca.

Aceste modificari au intrat in vigoare de abia in luna ianuarie 2018, asa ca vor incepe sa fie platite, in acest mod, de abia din februarie 2018. Atunci va incepe sa se aplice noul sistem al asigurarilor sociale.

ATENTIE!

Chiar daca CAS si CASS au trecut in seama salariatilor, tot angajatorii vor fi cei care vor face plata efectiva, catre autoritatile competente, ca si pana acum.


Contributiile sociale obligatorii vor fi:

    contributia de asigurari sociale (CAS) in cota de:

- 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati si de catre persoanele fizice pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal;

(....)

- contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% datorata de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.


Se introduce Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% din veniturile din salarii - datorata de  angajatori. Contributia asiguratorie pentru munca  este destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale...citeste mai multe aici despre modificarile Codului Fiscal in 2018 >>>


   

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]