De la 1 ianuarie 2018 Codul Fiscal a suferit modificari semnificative, asa se face ca angajatorii vor fi nevoiti sa plateasca catre stat doar trei contributii sociale obligatorii, in loc de sase, asa cum obisnuiau pana acum.
Practic, din cele 6 contributii sociale au ramas doar 3, in contextul in care Guvernul a decis modificarea acestora, contributiile fiind acum platite atat de salariat cat si de angajator.
Daca pana la finalul lui 2017 angajatorii erau obligati sa plateasca: CAS ( contributie pensii), CASS ( contributie sanatate), contributie pentru somaj, concedii medicale, riscuri profesionale si creante salariale, lucrurile s-au modificat semnificativ.
De la 1 ianuarie 2018 exista doar 3 contributii sociale obligatorii
Asadar, conform noului Cod Fiscal, exista doar 3 contributii sociale, care se vor imparti intre angajator si angajat.
Salariatii vor fi nevoiti sa plateasca pentru contributia la pensie si sanatate, pe cand angajatorii vor plati contributia asiguratorie pentru munca.
Aceste modificari au intrat in vigoare de abia in luna ianuarie 2018, asa ca vor incepe sa fie platite, in acest mod, de abia din februarie 2018. Atunci va incepe sa se aplice noul sistem al asigurarilor sociale.
ATENTIE!
Chiar daca CAS si CASS au trecut in seama salariatilor, tot angajatorii vor fi cei care vor face plata efectiva, catre autoritatile competente, ca si pana acum.
Contributiile sociale obligatorii vor fi:
contributia de asigurari sociale (CAS) in cota de:
- 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati si de catre persoanele fizice pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal;
(....)
- contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% datorata de catre persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
Se introduce Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% din veniturile din salarii - datorata de angajatori. Contributia asiguratorie pentru munca este destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, respectiv indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale...citeste mai multe aici despre modificarile Codului Fiscal in 2018 >>>