Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, la inceputul saptamanii, ca termenul limita pentru depunerea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice este 25 mai 2020.
Potrivit ANAF, formularul se utilizeaza atat pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pentru anul 2019, cat si pentru estimarea obligatiilor datorate pentru anul 2020.
Declaratia unica se depune de persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania, din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, cu exceptia contribuabililor pentru care impozitul se retine la sursa, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, piscicultura si/sau silvicultura, transferul titlurilor de valoare, precum si venituri din alte surse (de exemplu: castiguri din transferul de moneda virtuala sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanta).
Declaratia unica se depune si de persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania, precum:
- venituri din activitati independente,
- venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala,
- venituri din cedarea folosintei bunurilor.
- venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura,
- venituri sub forma de dividende,
- venituri sub forma de dobanzi,
- venituri din premii,
- venituri din jocuri de noroc,
- castiguri din transferul titlurilor de valoare etc.
Potrivit ANAF, declaratia unica se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin posta, cu confirmare de primire (data depunerii declaratiei in format hartie este data inregistrarii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la posta, dupa caz) sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Declaratia poate fi depusa si prin intermediul serviciului "Spatiul Privat Virtual" (sPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<