Asa se face ca presendintele a criticat masurile pregatite de Coalitia PSD-ALDE, care a declarat ca nu intelege: "De ce este nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bugetara?"
Iohannis a mai precizat si ca cresterile salariale vor fi ridicole, in jur de 3 lei pentru un angajat, facand referire si la trecerea contributiile sociale in carca salariatilor:
"O analiza mai aprofundata arata ca aceste masuri mai degraba complica problemele decat sa le rezolve. Coalitia de guvernare spune ca transfera contributiile, dar vine cu acea noua taxa de solidaritate sau ceva similar de 2,25% care ramane la angajator. Pai ori transferam, ori nu transferam. (...) Calculul este in regula, bine ca e si o crestere de 3 lei, dar exista ingrijorari in mediul economic, la sindicate, la romani, ca in realitate vor fi sectoare intregi unde salariile vor scadea in urma acestor masuri si putem sa ne intrebam cui foloseste topaiala fiscala. Romanilor nu", a declarat Iohannis.
Dupa declaratiile presedintelui, noile masuri fiscale propuse de Guvern nu sunt benefice:
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul muncii si Legea Dialogului Social
250 Modele Fise de Post
"Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale. Se pare ca zilele acestea va intra in discutia Guvernului si, din acest motiv, fac declaratia de astazi (1 noiembrie), fiindca acest pachet, dupa parerea mea, nu este clamata revolutie fiscala, ci cred ca se va transforma intr-o bulversare fiscala.
Se propune acolo trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat, dar si o reducere a impozitului pe venit. Asa, la prima vedere, pare un lucru interesant, dar o analiza mai aprofundata arata ca aceste masuri mai degraba complica problemele decat sa le rezolve", a declarat presedintele, conform Hotnews.ro.
Iohannis a facut referire si la taxa de solidaritate:
"De exemplu, coalitia de guvernare, coalitia PSD-ALDE, spune ca transfera contributiile sociale la angajat, dar vine, pe de alta parte, cu acea noua taxa, de solidaritate au numit-o sau ceva similar, de 2,25%, care ramane la angajator. Pai, ori transferam ori nu transferam? Deci, in realitate, transferam partial.
Dar pentru oameni ce iese de aici? Problema care apare si intrebarea pe care si-o pune orice roman: "Bun, mare bulversare mare. Trecem contributiile la angajat, ramane ceva la angajator, scadem impozitul. Dar in buzunar ce ramane?"
Presedintele considera ca Guvernul ar trebui sa renunte la aceste masuri fiscale care vor genera neincredere:
"In consecinta, solicit coalitiei aflate la guvernare, PSD si ALDE, sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala care genereaza neincredere, incertitudine si, in definitiv, nu ajuta pe nimeni, Iar, in legatura cu masurile economice propuse, recomand prudenta la nivelul deciziei politice si guvernamentale, fiindca nu imi doresc si nimeni nu iti doreste o politica de azi pe maine. (...) De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidentii politici sa aiba grija si sa judece clar, la rece, ca sa nu bage Romania si pe romani intr-o aventura economica fiscala, cu final trist."
Europa se opune transferului CAS si CASS catre angajatii romani
Transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat este un subiect care a atras atentia autoritatilor europene, iar in acest sens Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES) si Confederatia Internationala a Sindicatelor (CIS) au reactionat la aceasta decizie a Executivului roman.
Asa se face ca cele doua autoritati europene cer Romaniei sa renunte la aceasta decizie, aratandu-se chiar ingrijorate cu privire la noile hotarari luate de guvernul roman...citeste mai multe despre CAS si CASS aici >>>