In luna decembrie 2011, castigul salarial mediu nominal net a crescut in comparatie cu luna anterioara, cu 7,6%, sau 113 lei, pana la suma de 1.604 lei. Evolutia acestuia a fost influentata de acordarea primelor de sarbatori si a premiilor anuale. Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4348 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (928 lei).
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2209 lei, in fiind de asemenea in crestere, cu 155 lei, fata de luna noiembrie.
In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna decembrie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), precum si a disponibilizarii salariatilor cu castiguri salariale mici.
Majorari semnificative s-au constatat in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (cu 27,1%), respectiv telecomunicatii (cu 23,4%).
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna noiembrie a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte) ori dificultatile financiare din sectorul economic.
Cele mai semnificative scaderi s-au inregistrat in alte activitati extractive (14,2%) si in extractia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite) - intre 2% si 4,5%.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (0,7%), ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici, respectiv in administratie publica (0,6%), ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna.
In invatamant s-a inregistrat o usoara scadere a castigului salarial fata de noiembrie (-1,8%), ca urmare a reducerii platii cu ora a cadrelor didactice cauzata de vacanta scolara.
Fata de luna iulie 2010 (cand s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza) castigul salarial mediu net din luna decembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 21,1% in sanatate si asistenta sociala, cu 14,2% in invatamant, respectiv cu 12,3% in administratia publica.