legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Aceste venituri nu pot fi poprite! Indemnizatiile care nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorie

Mara Dobrin
Mara Dobrin
13 Octombrie 2016
13 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
poprire salariupoprirevenituri poprire
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trebuie inteles ca inca de la inceput ca poprirea din salariu reprezinta o notiune reglementata prin Codul Muncii, fiind necesar ca angajatorii sa fie bine familiarizati cu astfel de evenimente.

In numeroase companii vor exista situatii cu privire la popriri, retineri din salariu sau note de constatare a prejudiciilor provocate de salariati.

Exista anumite conditii in care unui salariat i se poate pune poprire pe salariu, iar anumite alocatii, indemnizatii, etc oferite de stat nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.

Pentru a intelege mai bine situatia, ne referim la o intrebare venita la redactia site-ului PortalCodulMuncii.ro. Iata ce intreba cineva: "Daca am o salariata care este in concediu medical 10 zile din luna si ea are si poprire pe salariu de la un anume birou. Nu-i mai platesc 1/3 din salariu net din luna respectiva? (...)
Peste ceva timp va intra in concediul de sarcina, aceasta indemnizatie este supusa executarii silite sau nu?"



Este foarte important de stiut inca de la bun inceput ca, art. 729 alin. (4) din Codul de procedura civila precizeaza urmatoarele: ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.


Daca datoria salariatei nu consta intr-o obligatie de intretinere sau o despagubire pentru repararea daunelor cauzate prin  moarte sau prin vatamari corporale retinerile din salariu nu pot fi facute din indemnizatia de incapacitate temporara de munca. In acest fel, retinerile se vor efectua doar pentru veniturile in perioada in care a angajata a prestat activitate, la locul de munca.


Atentie! Indemnizatiile pentru cresterea copilului, alocatiile, ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, etc nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.


Mai multe detalii poti citi pe PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatie muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!


Noile prevederi au in vedere reincadrarea fiscala
a diurnei si declararea acestea in D 112!

Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea
Diurna legala in Romania si in strainatate!

BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor

Vedeti AICI modificarile explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]