Rezultatul final va fi de crestere a nivelului somajului in cazul tinerilor si persoanelor slab calificate.
"Masura cresterii salariului minim pe care o doriti implementata in 2015 este distructiva pentru economie si afecteaza bunastarea celui mai sarac segment al fortei de munca.", se mentioneaza in cadrul scrisorii.
Mai mult, semnatarii scot in evidenta faptul ca prin majorarea salariului minim de la 700 de lei in 2012 la 900 de lei in prezent si la 1050 in 2015, nivelul va fi cu 50% mai mare in doar cativa ani, in situatia in care cresterea Produsului Intern Brut este estimata la doar 9%.
Semnatarii considera ca masura de crestere a salariului minim pe economie ar trebuie sa fie amanata si ca ar trebui, in schimb, concentrare majora pe crearea de locuri de munca, investitii si productivitate.
Conform scrisorii, se mentioneaza faptul ca salariul minim in sinea sa reprezinta o prohibitie deoarece ii impedica pe angajatori sa colaboreze cu "persoanele slab calificate, precum tinerii fara experienta, in situatia in care productivitatea muncii acestora este inferioara salariului stabilit in mod artificial prin lege."
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
"Din 2007-2008 incoace salariul minim a crescut permanent mai repede decat salariul mediu; daca inainte de 2009 acest prag era fixat la mai putin de 30% din salariul mediu, acum reprezinta 40%. Nu este de mirare atunci ca o parte atat de mare din forta de munca, aproape un milion si jumatate de salariati, sunt remunerati cu salariul minim.
Daca fenomenul va continua, Romania risca sa ajunga o tara de angajati "pe minim", cu o vasta economie informala, cu sute de mii de oameni care nu isi gasesc o slujba sau care nu intra sub umbrela sistemelor de asigurari sociale.", se mai precizeaza in cadrul scrisorii deschise, conform Mediafax.
Va amintin faptul ca Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat ca salariul minim pe economie va creste cu peste 8% de la inceputul anului viitor, astfel ca acesta va ajunge la un brut de 975 de lei, ceea ce reprezinta un plus de 75 de lei.
Tot in 2015, salariul minim ar urma sa creasca si de la 1 iulie, pana la suma de peste 1.000 de lei brut, pentru ca pana la finele anului 2016, acesta sa ajunga la1.200 de lei, potrivit unor prognoze citate de romaniatv.net.