ATENTIE
Aceasta masura este conditionata de efectuarea de catre angajator a transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat prin majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari ai acestei masuri.
Alin. (2) al aceluiasi articol clarifica notiunea de salariul brut din luna decembrie 2017.
Iata o speta prezentata in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Avem angajati programatori care beneficiaza de avantaje in natura dub forma decontarii abonamentului de sala. Conform OUG 3/2018, noi ca firma putem mentine costul acestora aplicand formula CASS retinuta = venit brut 2018-CAS datorata in 2018-salariu net decembrie2017. Pana aici este OK. Daca vrem sa adaugam orice suma cat de mica, formula nu mai functioneaza si ne trezim ca trebuie sa platim mai mult decat ii dam in plus, chiar daca este vorba de avantaje in natura. Cum rezolvam aceasta problema ca sa ne mentinem costul? Exista vreun artificiu care sa ne permita sa decontam acest abonament de sport?"
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghidul HR-istului
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Salariul brut din luna decembrie 2017, in functie de care se determina salariul brut pentru care se aplica suportarea de la bugetul de stat a unei parti din CASS datorata, este format din salariul de incadrare si elementele de natura veniturilor salariale care se acorda, in fiecare luna, conform contractului individual de munca, valabil in luna decembrie 2017, care constituie baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
In contrapartida, formula de calcul al CASS retinuta se raporteaza la venitul brut din 2018, definit drept venitul baza de calcul al CASS, realizat in anul 2018, care include asadar orice venituri supuse contributiilor. In aceste conditii, in masura in care angajatorul acorda venituri care se cuprind in baza de calcul al CASS, cum este cazul primelor sau avantajelor impozabile, acestea vor contribui la stabilirea CASS retinuta si identificarea sumei deduse suportate de la bugetul de stat.
In aceste conditii, intrucat primele sau avantajele impozabile acordate in anul 2018 sunt venituri de natura salariala, conform contractului individual de munca pentru care sunt datorate contributii sociale obligatorii, sunt incluse in venitul brut din 2018 din formula “CASS retinuta = venit brut 2018 – CAS datorata in 2018 - salariu net decembrie 2017”.
In conformitate cu prevederile art. I alin. (5) lit. a) din OUG 3/2018, „CASS retinuta = contributia de asigurari sociale de sanatate retinuta de catre angajatori/platitori din salariul brut in luna, care nu poate fi mai mare decat contributia calculata si datorata conform dispozitiilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare”.
In cazul majorarilor salariale cu mai mult de 20% fata de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferenta dintre CASS datorata si CASS retinuta scade degresiv pana la zero, cu cat majorarea este mai mare...vezi mai multe detalii pe PortalCodulMuncii >>>
Practic, orice crestere a venitului brut in 2018 prin acordarea de prime sau avantaje in bani sau in natura supuse contributiilor sociale obligatorii conduce la cresterea CASS retinuta pana la nivelul CASS datorata, diminuandu-se in acelasi timp suma dedusa suportata de la bugetul de stat si reflectata drept deductibila in D112. Se considera astfel ca angajatorul poate suporta prin forte proprii un venit brut mai mare.
Pentru a nu mai fi aplicabila formula introdusa prin OUG 3/2018, este necesar ca majorarea venitului brut la un nivel suficient de mare pentru a fi luata in calcul CASS datorata aplicand prevederile Codului fiscal si nu CASS retinuta aplicand prevederile OUG 3/2018.
O alta metoda de evitare a aplicarii art. I din OUG 3/2018 poate fi reprezentata de diminuarea nivelului salariului brut lunar din contractul individual de munca sub nivelul de la care se aplica masura. Astfel, potrivit art. I alin. (4) lit. b) din OUG 3/2018, prevederile acestuia articol nu se aplica „in situatiile in care, potrivit acordului de vointa al partilor, in cadrul perioadei prevazute la art. III alin. (1) nivelul salariului brut lunar este diminuat sub nivelul prevazut la alin. (1), de la data modificarii contractului individual de munca”.
De asemenea, angajatorul se poate reorienta in identificarea de noi beneficii ce pot fi acordate salariatilor care sa nu fie supuse CASS precum cele prevazute la art. 142 coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
- acordarea de tichete de masa, vouchere de vacanta
- tichete cadou si tichete de cresa, potrivit legii
- suportarea de contributii la fonduri de pensii facultative in limita a 400 euro/an,
- suportarea de prime de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, in limita a 400 euro/an, - acordarea de cadouri in bani si/sau in natura, cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilelor de 1 iunie si 8 martie
- suportarea transportului la si de la locul de munca, suportarea contravaloarii serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului.
Sursa: PortalCodulMuncii