OUG 3/2018: avantaje in natura acordate programatorilor. Se pot deconta aceste beneficii acordate salariatilor?

oug 3/2018avantaje in natura programatoridecontare abonament la sala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca art. I din OUG 3/2018 se aplica persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sau a actelor de detasare, aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017, si care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal al caror salariu brut lunar este majorat cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017.


ATENTIE


Aceasta masura este conditionata de efectuarea de catre angajator a transferului sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat prin majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari ai acestei masuri.

Alin. (2) al aceluiasi articol clarifica notiunea de salariul brut din luna decembrie 2017.

Iata o speta prezentata in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Avem angajati programatori care beneficiaza de avantaje in natura dub forma decontarii abonamentului de sala. Conform OUG 3/2018, noi ca firma putem mentine costul acestora aplicand formula CASS retinuta = venit brut 2018-CAS datorata in 2018-salariu net decembrie2017. Pana aici este OK. Daca vrem sa adaugam orice suma cat de mica, formula nu mai functioneaza si ne trezim ca trebuie sa platim mai mult decat ii dam in plus, chiar daca este vorba de avantaje in natura. Cum rezolvam aceasta problema ca sa ne mentinem costul? Exista vreun artificiu care sa ne permita sa decontam acest abonament de sport?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Salariul brut din luna decembrie 2017, in functie de care se determina salariul brut pentru care se aplica suportarea de la bugetul de stat a unei parti din CASS datorata, este format din salariul de incadrare si elementele de natura veniturilor salariale care se acorda, in fiecare luna, conform contractului individual de munca, valabil in luna decembrie 2017, care constituie baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.

In contrapartida, formula de calcul al CASS retinuta se raporteaza la venitul brut din 2018, definit drept venitul baza de calcul al CASS, realizat in anul 2018, care include asadar orice venituri supuse contributiilor. In aceste conditii, in masura in care angajatorul acorda venituri care se cuprind in baza de calcul al CASS, cum este cazul primelor sau avantajelor impozabile, acestea vor contribui la stabilirea CASS retinuta si identificarea sumei deduse suportate de la bugetul de stat.

In aceste conditii, intrucat primele sau avantajele impozabile acordate in anul 2018 sunt venituri de natura salariala, conform contractului individual de munca pentru care sunt datorate contributii sociale obligatorii, sunt incluse in venitul brut din 2018 din formula “CASS retinuta = venit brut 2018 – CAS datorata in 2018 - salariu net decembrie 2017”.

In conformitate cu prevederile art. I alin. (5) lit. a) din OUG 3/2018, „CASS retinuta = contributia de asigurari sociale de sanatate retinuta de catre angajatori/platitori din salariul brut in luna, care nu poate fi mai mare decat contributia calculata si datorata conform dispozitiilor Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare”.

In cazul majorarilor salariale cu mai mult de 20% fata de nivelul salariului brut din decembrie 2017, diferenta dintre CASS datorata si CASS retinuta scade degresiv pana la zero, cu cat majorarea este mai mare...vezi mai multe detalii pe PortalCodulMuncii >>>

Practic, orice crestere a venitului brut in 2018 prin acordarea de prime sau avantaje in bani sau in natura supuse contributiilor sociale obligatorii conduce la cresterea CASS retinuta pana la nivelul CASS datorata, diminuandu-se in acelasi timp suma dedusa suportata de la bugetul de stat si reflectata drept deductibila in D112. Se considera astfel ca angajatorul poate suporta prin forte proprii un venit brut mai mare.

Pentru a nu mai fi aplicabila formula introdusa prin OUG 3/2018, este necesar ca majorarea venitului brut la un nivel suficient de mare pentru a fi luata in calcul CASS datorata aplicand prevederile Codului fiscal si nu CASS retinuta aplicand prevederile OUG 3/2018.

O alta metoda de evitare a aplicarii art. I din OUG 3/2018 poate fi reprezentata de diminuarea nivelului salariului brut lunar din contractul individual de munca sub nivelul de la care se aplica masura. Astfel, potrivit art. I alin. (4) lit. b) din OUG 3/2018, prevederile acestuia articol nu se aplica „in situatiile in care, potrivit acordului de vointa al partilor, in cadrul perioadei prevazute la art. III alin. (1) nivelul salariului brut lunar este diminuat sub nivelul prevazut la alin. (1), de la data modificarii contractului individual de munca”.

De asemenea, angajatorul se poate reorienta in identificarea de noi beneficii ce pot fi acordate salariatilor care sa nu fie supuse CASS precum cele prevazute la art. 142 coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:

- acordarea de tichete de masa, vouchere de vacanta
- tichete cadou si tichete de cresa, potrivit legii
- suportarea de contributii la fonduri de pensii facultative in limita a 400 euro/an,
- suportarea de prime de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, in limita a 400 euro/an, - acordarea de cadouri in bani si/sau in natura, cu ocazia Pastelui, Craciunului, zilelor de 1 iunie si 8 martie
- suportarea transportului la si de la locul de munca, suportarea contravaloarii serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului.




Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
oug 3/2018avantaje in natura programatoridecontare abonament la sala

Data aparitiei: 14 Mai 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OUG 3/2018: avantaje in natura acordate programatorilor. Se pot deconta aceste beneficii acordate salariatilor? Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]