Poprire pe salariu si incetare CIM. Ce sanctiuni risca angajatorul daca nu raspunde la timp?

validare poprireintampinare popriretert popritadresa poprire salariu
Poprire pe salariu si incetare CIM. Ce sanctiuni risca angajatorul daca nu raspunde la timp?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Unui salariat caruia i-a incetat contractul de munca i s-a emis, cu 5 zile inainte de incetare CIM, o infiintare de poprire a oricaror dreprturi de natura salariala. Societatea primeste prin posta decizia cu o zi inainte de incetarea CIM. Societatea raspunde pe mail la o luna distanta, iar peste aproximativ doua saptamani primeste din partea Judecatoriei urmatoarea adresa:
 
„In legatura cu dosarul avand datele de identificare de mai sus, in calitate de tert poprit, va comunicam ca in termen de 25 de zile de la primirea prezentei comunicari, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai pune probe si de a invoca exceptii, aveti obligatia de a depune intampinarea. Se poate considera raspuns o adresa de raspuns catre cele doua entitati, repectiv Judecatoriei cat si Executorului sau este obligatoriu redactarea unei intampinari”.

In ce masura va fi afectata societatea dat fiind faptul ca nu a raspuns in timp util?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 205 alin. (1) din Codul de procedura civila, intampinarea este actul de procedura prin care paratul se apara, in fapt si in drept, fata de cererea de chemare in judecata.
 
Astfel, societatea in calitate de parat trebuie sa se apere prin intampinare asa cum i s-a pus in vedere prin citatie.  In intampinare societatea trebuie sa arate ca la data comunicarii adresei de infiintare a popririi nu avea calitatea de tert proprit intrucat raporturile de munca ale salariatului au incetat la data de 24 februarie. La intampinare societatea trebuie sa anexeze dovada incetarii contractului individual de munca constand in decizia de incetare si extras Revisal.
 
Conform art. 787 din Codul de procedura civila:
 
Obligatiile tertului poprit
 
Art. 787. - (1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
 
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
 
2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
 
Astfel, societatii i-ar fi revenit aceste obligatii daca ar fi datorat salariatului sume de bani la data primirii adresei de poprire. Insa, cum debitorul nu mai avea calitatea de salariat din data de 24 februarie apreciez ca societatea nu era tinuta de aceste obligatii decat daca ar mai fi avut sume de bani de platit salariatului.
 
Art. 790 alin. (1) din Codul de procedura civila mentioneaza ca daca tertul poprit nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmaritor, debitorul sau executorul judecatoresc in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Prin urmare, validarea popririi poate fi solicitata doar daca tertul poprit nu isi indeplineste obligatiile pentru efectuarea popririi. Or, daca societatea nu datora sume salariatului la data primirii adresei de poprire, nu ii revenea obligatii ce revin tertului poprit.
 
Avand in vedere faptul ca gestionarea unui proces necesita cunostinte juridice va sfatuiesc sa apelati la serviciile unui avocat/consilier juridic pentru redactarea intampinarii si/sau reprezentare in fata instantei de judecata.
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
validarea popririi, intampinare, tert poprit, adresa poprire salariu
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
validare poprireintampinare popriretert popritadresa poprire salariu

Data aparitiei: 30 Iulie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poprire pe salariu si incetare CIM. Ce sanctiuni risca angajatorul daca nu raspunde la timp? Nota: 2.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]