In anumite conditii unui salariat i se poate pune poprire pe salariu, dar totodata, anumite alocatii, indemnizatii, etc oferite de stat nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.
Este demn de mentionat ca poprirea din salariu reprezinta o notiune reglementata prin Codul Muncii, iar in multe companii vor exista situatii cu privire la popriri, retineri din salariu sau note de constatare a prejudiciilor provocate de salariati.
Dar ce se petrece atunci cand salariatul in cauza are un venit mai mic decat salariul minim pe economie?
"Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, In cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum" .
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Aceasta inseamna ca voi considera suma poprita cea de-a doua jumatate a salariului (in intregime) sau doar din cea de-a doua jumatate pot retine 13? ". Vom raspunde acestei intrebari sosite in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro
Astfel, conform art. 729 alin.(3) din Codul de procedura civila, veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.
Ce inseamna acest lucru, concret? In cazul angajatilor care au salariul mai mic decat salariul minim net pe economie, doar partea care depaseste acest cuantum poate fi poprita. Astfel, limita de 1/3 se aplica la jumatate din cuantumul salariului minim net pe economie.
ATENTIE: Nu pot fi poprite acele venituri nete ale salariatului mai mici decat jumatate din salariu minim net pe economie.
Mai multe detalii poti citi pe PortalCodulMuncii