Retineri din salariu si restituirea acestora in cazul obtinerii de profit. Este LEGAL?

retineri din salariuart 169 codul munciiretinere din salariu codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca potrivit art. 169 alin. (1) din Codul muncii:

*1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.*

Asa ca angajatorii care au de gand sa actioneze in acest fel vor suferi repercursiunile. Ca marturie in acest sens este situatia de mai jos.

"O societate comerciala (domeniul de activitate: lucrari de constructii) intentioneaza sa retina managerilor de proiect si sefilor de santier suma de 3% din salariu, pe toata durata unei lucrari, pentru a-i stimula sa lucreze mai mult si mai eficient. In cazul in care la sfarsitul lucrarii, aceasta este pe profit angajatii vor primii toata suma retinuta + inca 3%, iar daca lucrarea va fi pe pierdere nu vor primi cei 3%, (banii retinuti din salariu pe perioada desfasurarii unei lucrari). Se procedeaza legal in aceasta situatie? In caz afirmativ, ce documente ar trebui intocmite?"




Incepem prin a va preciza ca mecanismul descris este lipsit de temei legal. Stimularea salariatilor NU se poate realiza prin retineri din salariu si restituirea sumei retinute numai in situatia in care salariatul realizeaza o anumita performanta.


Conform art. 169 alin. (1) din Codul muncii prezentat mai sus, nu este posibila aceasta actiune!

(1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.


ATENTIE!

Astfel, nu se poate efectua nicio retinere din salariu cu titlu de daune daca nu exista o hotarare judecatoreasca.
Este legal ca salariatul sa fie platit cu o suma fixa ce nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara si cu o suma variabila in functie de realizari.  

Salariatului i se poate acorda 3% in cazul in care lucrarea se va bucura de succes, dar nu i se poate retine 3% ce i se vor restitui conditionat de succesul lucrarii.


Un articol realizat de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
retineri din salariuart 169 codul munciiretinere din salariu codul muncii

Data aparitiei: 18 Septembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Retineri din salariu si restituirea acestora in cazul obtinerii de profit. Este LEGAL? Nota: 4 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]