Nu se pot dispune retineri din salariu decat daca...

retineri salariucodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


...exista o hotarare judecatoreasca in acest sens. Aceasta inseamna ca, mai inainte de a opera retineri din salariu, angajatorul va trebui sa se adreseze instantei judecatoresti pentru a obtine o hotarare judecatoreasca definitiva. Numai in baza ei se vor putea efectua retineri din salariu.

Decizia de imputare si angajamentul de plata nu mai constituie titluri executorii. Totusi, obtinerea unui angajament de plata din partea salariatului, chiar daca nu dispenseaza angajatorul de obligatia de a se adresa instantei, va constitui un util document probatoriu in fata acesteia.

Va trebui sa va adresati instantei chiar si pentru un prejudiciu neinsemnat? Va trebui sa introduceti actiune in instanta (cheltuind timp, bani si energie) chiar daca salariatul nu se opune acoperirii prejudiciului? In practica si doctrina se admite ca este valabila o intelegere intre angajator si salariat, cu privire la acoperirea prejudiciului.
Angajatorul ar fi dispensat astfel de obligatia de a se adresa instantei. Printr-o asemenea intelegere, salariatul nu ar putea renunta insa la vreunul dintre drepturile sale, de exemplu de a nu acoperi prejudiciul dintr-o data, ci numai prin rate lunare, care sa nu depaseasca 1/3 din salariu. Intr-adevar, veti avea in vedere prevederile art. 38, potrivit caruia „salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.



Toate trucurile si capcanele Codului Muncii dezvaluite de specialisti din interiorul sistemului! Codul Muncii exact asa cum trebuie aplicat!

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
retineri salariucodul muncii

Data aparitiei: 18 Octombrie 2009
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Nu se pot dispune retineri din salariu decat daca... Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]