Ce vor face angajatorii daca se majoreaza cota unica?

25 Octombrie 2013
25 Octombrie 2013
Salarizareimpozitul pe veniturile salarialesalariu netimpozitelemajorarea cotei unice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Majorarea cotei unice va insemna, pentru angajator, cresterea cu sase puncte procentuale a impozitului pe veniturile din salarii.

O analiza a situatiei facuta de Ziarul Financiar aminteste ca in Romania se dezbat doar salariile nete, nemultumirile pornind numai de la aceste sume, angajatii uitand ca taxele si impozitele datorate statului reprezinta 80% dintr-un salariu net.

In situatia in care, in perioada urmatoare, se va aplica o masura de majorare a cotei unice de impozitare, diferenta va fi de pana la sase puncte procentuale. Ce va insemna acest lucru pentru un salariat a explicat Ziarul Financiar:

Majorarea cotei unice de impozitare de la 16% in prezent la 22% - o ipoteza care a fost luata in calcul pentru a suplini scaderea veniturilor la buget - inseamna, practic, pentru un salariat, majorarea cu sase procente a impozitului care trebuie platit statului la capitolul impozit pe venitul din salarii. in aceste conditii, la cele doua extreme, angajatorul va avea de ales fie intre a majora salariul brut al angajatului astfel incat acestuia din urma sa nu-i fie afactat netul, ceea ce primeste in mana fie va lasa noua povara fiscala pe umerii angajatului (in fond este impozitul pe venitul lui salarial) ceea ce inseamna ca salariul net al acestuia va fi redus cu ceea ce va fi obligat sa dea in plus statului.

In acelasi timp, sursa amintita a precizat ca, potrivit unor simulari care au tinut cont de estimarile de venituri ale bugetului consolidat, in 2013, au demonstrat ca odata cu majorarea cotei unice de la 16% la 22%, la bugetul de stat s-ar face incasari in plus de 8,6 mld./an, prin comparatie cu cele 23 miliarde de lei incasate in prezent de ANAF din impozitul pe veniturile salariale.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]