Cum se calculeaza indemnizatia concediului de odihna, dupa diminuarea salariului?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
07 Noiembrie 2016
07 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
indemnizatie concediu odihnadiminuare salariucalcul indemnizatie concediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice angajator ar trebui sa stie ca in timpul concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.

 
 
 
Acest lucru este reglementat de art. 150 alin. (1) din Codul muncii, cu privire la calculul indemnizatiei de concediu de odihna.

 
 
Ce se petrece in contextul in care angajatului i se micsoreaza salariul de incadrare?

 
 
In speta, vom analiza o intrebare adresata in cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro: "Se diminueaza salariul de incadrare in luna noiembrie. Pana la data diminuarii salariului nu s-a efectuat integral concediul de odihna pe anul 2015 si partial din cel pe anul 2016. Care este modul de calcul al indemnizatiei de concediu pentru zilele aferente anului 2015 si anului 2016 ( ianuarie - octombrie)?"
 

 
In contextul diminuarii salariului de incadrare, orice angajator ar trebui sa stie ca  pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. 
 

 
Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca, iar valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.


 
Pentru a raspunde intrebarii de mai sus,  vom mentiona ca indemnizatia pentru concediu de odihna se achita in luna noiembrie se stabileste media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din lunile octombrie, septembrie si august pe baza veniturilor realizate si a zilelor lucrate in aceasta perioada. 


 
Asadar, atat timp cant sediminueaza salariul incepand cu luna noiembrie, iar angajatul doreste concediu de odihna in luna decembrie, indemnizatia va fi diminuata, veniturile luate in calcul fiind cele din luna noiembrie, octombrie si septembrie.

 
 
 
Mai multe despre acest subiect poti citi in cadrul site-ului PortalCodulMuncii
 




 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]