Aceste prevederi sunt reglementate de art. art. 78 alin. (4) din Codul fiscal.
"Va rog sa-mi spuneti ce presupune reintegrarea unui salariat pe functia detinuta anterior. Prin hotarare judecatoreasca intimata este obligata sa plateasca o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, de la data concedierii, pana la reintegrarea efectiva. Aceasta despagubire reprezinta cuantumul total al salariilor nete pe ultimii 3 ani, de cand a i-au fost incetate raporturile de munca si pana la reintegrare? Aceasta suma este purtatoare de contributii? Trebuie sa fac rectificativa la statele de plata si D112 pe ultimii 3 ani? Salariatul trebuie sa-mi solicite in scris reconstituirea vechimii pe ultimii 3 ani? Cum trebuie sa procedez legal, ca si angajator?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii despagubirilor conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare. Veniturile salariale sunt considerate venituri in afara functiei de baza. Impozitul pe salariu va fi cuprins in declaratia 112 aferenta lunii in care s-a facut plata.
Referitor la contributiile sociale se vor avea in vedere dispozitiile art. 147 alin. (3) din Noul Cod Fiscal 2018
conform carora in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotararijudecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararijudecatoresti definitive si executorii, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.
IMPORTANT!
In cazul contributiilor sociale se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni conform legislatiei in vigoare in luna respectiva.
Angajatorul are obligatia sa procedeze conform celor mai sus expuse indiferent daca salariatul ii solicita sau nu. Astfel, in baza hotarariijudecatoresti se vor calcula drepturile salariale conform celor mai sus expuse.
Sursa: PortalCodulMuncii