Calculul unor drepturi salariale, avand in vedere reintegrarea unui salariat. Ce prevede Noul Cod Fiscal 2018

Mara Dobrin
Mara Dobrin
22 Februarie 2018
22 Februarie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
noul cod fiscal 2018reintegrare salariatdrepturi salariale 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul Cod Fiscal 2018 prevede ca, in cazul veniturilor reprezentand salarii/solde, diferente de salarii/solde, dobanzi acordate in legatura cu acestea, precum si actualizarea lor cu indicele de inflatie, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare la data platii pentru veniturile realizate in afara functiei de baza, si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite.

Aceste prevederi sunt reglementate de art. art. 78 alin. (4) din Codul fiscal.


"Va rog sa-mi spuneti ce presupune reintegrarea unui salariat pe functia detinuta anterior. Prin hotarare judecatoreasca intimata este obligata sa plateasca o despagubire egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, de la data concedierii, pana la reintegrarea efectiva. Aceasta despagubire reprezinta cuantumul total al salariilor nete pe ultimii 3 ani, de cand a i-au fost incetate raporturile de munca si pana la reintegrare? Aceasta suma este purtatoare de contributii? Trebuie sa fac rectificativa la statele de plata si D112 pe ultimii 3 ani? Salariatul trebuie sa-mi solicite in scris reconstituirea vechimii pe ultimii 3 ani? Cum trebuie sa procedez legal, ca si angajator?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


Impozitul aferent salariilor stabilite in baza hotararii judecatoresti se va calcula si retine la luna platii despagubirilor conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare.  Veniturile salariale sunt considerate venituri in afara functiei de baza. Impozitul pe salariu va fi cuprins in declaratia 112 aferenta lunii in care s-a facut plata.

Referitor la contributiile sociale se vor avea in vedere dispozitiile art. 147 alin. (3) din Noul Cod Fiscal 2018
conform carora in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii, stabilite in baza unor hotararijudecatoresti ramase definitive si irevocabile/hotararijudecatoresti definitive si executorii, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii prestatiilor acordate de sistemul public de pensii, contributiile de asigurari sociale datorate potrivit legii se declara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume, prin depunerea declaratiilor rectificative pentru lunile carora le sunt aferente sumele respective.

IMPORTANT!

In cazul contributiilor sociale se depun declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni conform legislatiei in vigoare in luna respectiva.

Angajatorul are obligatia sa procedeze conform celor mai sus expuse indiferent daca salariatul ii solicita sau nu. Astfel, in baza hotarariijudecatoresti se vor calcula drepturile salariale conform celor mai sus expuse.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]