Categoriile de persoane care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare

pensiipensii 2016pensie pentru limita de varstapensiepunctul de pensie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform legislatiei in vigoare, varsta standard de pensionare, stagiul minim de cotizare, precum si stagiul complet de cotizare se stabilesc in raport cu data nasterii.

Asa cum bine stim, pentru a primi pensie pentru limita de varsta, exista doua conditii pe care trebuie sa le indeplinim:

- sa implinim varsta standard de pensionare
- sa realizam stagiul minim de cotizare

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei.

Asa cum bine stim, anumite categorii de persoane pot iesi mai devreme la pensie pentru limita de varsta in situatii clar stabilite de lege.


Cine beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare?

Conform legislatiei in vigoare, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare persoanele care au realizat stagii de cotizare in una sau mai multe dintre situatiile prezentate mai jos:

- au desfasurat activitate in grupele I si/sau II de munca conform legislatiei in vigoara pana la data de 1 aprilie 2001.

- au desfasurat activitate in conditii de munca speciale ( fosta grupa I de munca)

- au desfasurat activitate in conditii de munca deosebite ( fosta grupa II de munca)

- au desfasurat activitate in alte conditii de munca;

- au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;

- nevazatorii care au realizat ca nevezator minim o treime din stagiul complet de cotizare;

- persoanele care au calitatea de beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat si/sau ai Legii nr. 341/2004 Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform Ministerului Muncii, cererea de pensionare si actele doveditoare se vor depune de catre solicitanti la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu a acestuia, incepand cu data indeplinirii conditiilor de pensionare. Pensia se acorda de la data inregistrarii cererii.


Va amintim faptul ca sistemul de pensii din Romania este structurat pe 3 Piloni de pensii, dupa cum urmeaza:

1. Pilonul I - sistemul public de pensii
2. Pilonul II - fondurile de pensii administrate privat
3. Pilonul III - pensiile facultative

Sistemul public de pensii, Pilonul I este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul II este reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat modificata si completata de Legea nr. 23/2007.

Sistemul de pensii facultative administrate privat, Pilonul III este reglementat prin Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative.


Care sunt cele 5 tipuri de pensii care se acorda in sistemul public de pensii:

1. pensia pentru limita de varsta
2. pensia anticipata
3. pensia anticipata partiala
4. pensia de invaliditate
5. pensia de urmas

In mod clar, pentru a beneficia de orice tip de pensie, solicitantii trebuie sa dovedeasca faptul ca indeplinesc toate conditiile cerute de lege.

Pensiile se platesc lunar, de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Reprezinta dreptul salariatului de a alege daca doreste sa beneficieze de reducerea varstei standard sau daca prefera sa astepte sa indeplineasca varsta standard de pensionare prevazuta de lege.


Cum se determina cuantumul pensiei pentru limita de varsta?

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

"Cuantumul pensiei pentru limita de varsta se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Formula de calcul este asadar, P= Vpp X Pma, unde P = pensia, Vpp = valoarea punctului de pensie, iar Pma =  punctajului mediu anual. In anul 2016, valoarea unui punct de pensie este de 871,7 lei.

Punctajul mediu anual, realizat de asigurat in perioada de cotizare, se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare conform legii.

Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna.

Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea (impartirea) salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica."


Doriti sa aflati care este stagiul dvs. de cotizare la pensii?

Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de CNPP si de casele de pensii teritoriale. Puteti afla care este stagiul de cotizare si la cererea dvs., contra cost. Tariful serviciului se stabileste anual de CNPP si de casele de pensii sectoriale.



Cum e evoluat punctul de pensie in Romania in ultimii ani?

2016 - 871,7 Ron
2015 - 830,2 Ron
2014 - 790,7 Ron
2013 - 732,8 Ron
2012 - 732,8 Ron
2011 - 732,8 Ron
2010 - 732,8 Ron
2009 - 732,8 Ron / 718,4 Ron
2008 - 697,5 Ron / 581,3 Ron
2007 - 541 Ron / 416 Ron

Consultati evolutia punctului de pensie pe Site-ul Ministerului Muncii.



Indemnizatia sociala pentru pensionari este de 400 de lei in anul 2016. Sintagma "pensie sociala minima garantata" s-a inlocuit cu sintagma "indemnizatie sociala pentru pensionari".


Surse: Legea nr. 263 din 2010
Memorator de Legislatia Muncii, autor: Consilier Juridic Gabriela Dita
Ministerul Muncii
PortalCodulMuncii.ro





NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiipensii 2016pensie pentru limita de varstapensiepunctul de pensie

Data aparitiei: 05 Mai 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Categoriile de persoane care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare Nota: 3.93 din 5 - 52 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]