Vechime in munca 2019. Cum se face dovada si cand mai poate fi cumparata?

vechime in munca 2018dovada vechime in muncamodel adeverinta vechime in muncaadeverinta vechime in munca obligatorie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca vechimea in munca este cel mai important aspect atunci cand vorbim despre pensionare, precum si legea pensiilor. Asa ca atat angajatorii cat si angajatii ar trebui sa tina cont de adeverintele care trebuie eliberate in momentul in care are loc incetarea contractului individual de munca (CIM).

Angajatorii sunt obligati sa elibereze salariatului sau fostului salariat copii ale documentelor existente in dosarul personal si copii ale paginilor din registrul electronic cu inscrierile referitoare la persoana, impreuna cu un document care sa ateste activitatea pe care acesta a desfasurat-o, pe ce durata, cu ce salariu, cu ce vechime in munca, in meserie si in specialitate.


ATENTIE!

Aceasta obligatie trebuie indeplinita imediat cum inceteaza CIM, indiferent daca salariatul a solicitat-o sau nu. In acest sens, art. 34 alin (5) din Codul Muncii stabileste acest aspect.

Angajatorii care NU se supun acestei legi vor fi sanctionati contraventional si vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei.

Vezi cum ar trebui sa arate un model de adeverinta de vechime in format document AICI >>>


IMPORTANT! Se mai poate cumpara vechime in munca in 2020? 
 
Pana la finalul anului trecut, vechimea in munca a putut fi cumparata retroactiv pentru ultimii 5 ani, asa ca ramane de vazut daca Guvernul va da ocazia romanilor si in 2019 de a-si cumpara vechimea in munca. Probabil ca da, avand in vedere istoricul din ultimii ani, cand romanii au avut ocazia sa cumpere vechime in munca, pentru a beneficia de o pensie mai mare.
 
Va reamintim ca noua lege a pensiilor prevede ca din 2021 romanii sa-si poata cumpara oricand vechimea in munca, insa nu se stie cum vor sta lucrurile in 2020.
 
Ca nouati, va reamintim ca punctul de pensie va creste de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, de la 1 septembrie 2019, potrivit noii legi a pensiilor. De asemenea, pensia minima va ajunge la 704 lei, dupa aceasta majorare, spre deosebire de momentul prezent cand pensia minima este de 640 lei.
 


Este demn de mentionat ca, potrivit art. 279 alin. (1) din Codul muncii, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

Incepand cu anul 2011 vechimea in munca se probeaza cu adeverinte eliberate de angajatori.

Astfel, angajatul trebuie sa prezinte urmatoarele documente pentru a proba vechimea in munca:
1. Carnet de munca pentru perioadele de pana la 31 decembrie 2010;
2. Adeverinte eliberate de angajatorii unde a prestat activitate in baza contractului individual de munca.




Va reamintim ca din 2021 vechimea in munca va putea fi cumparata permanent, noua lege a pensiilor aducand o serie de noutati.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechime in munca 2018dovada vechime in muncamodel adeverinta vechime in muncaadeverinta vechime in munca obligatorie

Data aparitiei: 22 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vechime in munca 2019. Cum se face dovada si cand mai poate fi cumparata? Nota: 4.19 din 5 - 40 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]