Potrivit specialistilor, noua lege a pensiilor va pune o mare presiune asupra Romaniei, fapt care ar putea constitui un factor negativ in ceea ce priveste ratingul de tara.
Analistii de la Moodys Investors Service si Fitch Ratings au declarat pentru Bloomberg ca noua Lege a pensiilor creste riscurile fiscale, si asa ridicate, si pune noi presiuni asupra ratingului de tara al Romaniei, care in prezent este la "BBB minus", ultimul calificativ din categoria investment grade, cu perspectiva stabila.
Noua lege a pensiilor - de ce aduce riscuri Romaniei?
Va reamintim ca Legea pensiilor, care a fost aprobata luni (n.n.20 noiembrie) de Parlamentul de la Bucuresti, include doua majorari de pensii si are un impact bugetar estimat de 0,6% din PIB in 2024, potrivit declaratiilor ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Lucrurile nu stau mai bine nici pentru anii urmatori. Pentru 2025, impactul este si mai mare, de 1,7% din PIB, ceea ce creste "deficitul fiscal si asa ridicat al Romaniei", fiind un element negativ la adresa ratingului suveran, sustine analistul sef de la Moodys, Petter Bryman.
Aceste masuri vor avea un impact negativ asupra "accesibilitatii datoriei pana la finele acestui deceniu, slabind soliditatea fiscala a Romaniei in urmatorii ani", apreciaza Bryman.
Deficitul bugetar pentru 2023 se mentine la aproximativ 5,5% din PIB, dupa ce tinta initiala, de 4,4% din PIB, s-a dovedit una nerealista in contextul in care veniturile au crescut mai putin decat se anticipa, iar cheltuieile au fost mai mari, potrivit
Agerpres:
"In absenta oricaror masuri de compensare, relaxarea fiscala neasteptata va submina credibilitatea strategiei fiscale a Romaniei, in special angajamentul de a aduce deficitul bugetar sub 3% din PIB", a apreciat si analistul Fitch, Gergely Kiss. "Pierderea credibilitatii si deficitele fiscale mari si persistente, cum s-a intamplat in 2023, pot conduce la o traiectorie mai nefavorabila a datoriei. Asta ar putea fi negativa pentru ratingul de tara", conform declaratiilor facute de Gergely Kiss.
Noua Lege a pensiilor
Noua Lege a pensiilor ar putea mentine deficitul la aproximativ 6% din PIB in 2024 si 2025, potrivit analistului sef de la Moodys, Petter Bryman.
De asemenea, presiunile fiscale sunt asteptate sa creasca in 2024, cand in Romania vor avea loc patru runde de alegeri, inclusiv cele parlamentare si prezidentiale. Asta face "mai putin probabil ca Guvernul sa fie in masura sa creasca taxele sau sa reduca cheltuielile dincolo de ceea ce este deja planificat in anul urmator, pentru a finanta majorarea pensiilor", a subliniat Bryman.
Va informam ca plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni (n.n. 20 noiembrie) proiectul Legii pensiilor si s-au inregistrat 199 de voturi "pentru", 39 de voturi "impotriva" si 17 abtineri. In acest moment, pentru a intra in vigoare, mai este necesara promulgarea acesteia de catre presedintele tarii.
Proiectul legii pensiilor are in vedere intarirea principiului contributivitatii astfel incat cuantumul pensiei sa reflecte activitatea profesionala si contributia la sistemul public de pensii, in raport de veniturile realizate de asigurat. De asemenea, proiectul urmareste asigurarea unor pensii adecvate si echitabile pentru toti beneficiarii sistemului public de pensii, precum si introducerea unui nou principiu al sistemului public de pensii si anume principiul stabilitatii asigurarii la sistemul public de pensii.
Precizam si ca de la 1 ianuarie 2024 se majoreaza cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majoreaza in urma recalcularii dupa noua formula...mai multe aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<