In 2016, pensiile cresc in cuantum mai mare decat se anticipase. Punctul de pensie va fi de 871,7 lei, fata de 830,2 lei, cat a fost in 2015.
Art. 13 din Ordonanta de Urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare:
"Art. 13 - Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in anul 2016 valoarea punctului de pensie se majoreaza cu 5% si este de 871,7 lei."
Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Conform Notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanta de Urgenta:
"Se propune majorarea punctului de pensie cu 5%, superioara cresterii rezultate din aplicarea prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice nr. 263/2010 (4,31%). Se are in vedere faptul ca in perioada 2011 - 2012 nu s-a aplicat majorarea punctului de pensie, iar in anul 2016 se incearca o indreptare partiala a acestui fapt."
Mai mult, se precizeaza si faptul ca atingerea pragului de 6% pentru cresterea cotei de contributie la pilonul II de pensii ar trebui amanat pana in anul 2017. Motivatia:
"Cresterea cotei de contributie la pilonul II de pensii cu 1 punct procentual pentru anul 2016 ar genera presiuni suplimentare pe bugetul consolidat al anului 2016. Astfel, se impune reglementarea masurii prin care termenul pana la care cota de contributie sa atinga pragul maxim de 6%, sa fie amanat pana in anul 2017."
Cu privire la cresterea pensiilor publice, Anca Dana Dragu, ministrul Finantelor Publice declara la inceputul lunii decembrie, conform unui briefing de presa publicat pe site-ul Guvernului: "Despre pensii pot sa va spun ca am inclus in bugetul de anul viitor cresterea pensiilor publice, pilonul I, practic, cu 5%. Pilonul II, intr-adevar, este o politica pentru diminuarea presiunii demografice care se exercita asupra pensiilor publice si este o politica importanta in contextul politicii de pensii pe termen lung. In acest moment, nu am luat o decizie cu privire la pilonul II, analizam foarte multe optiuni. In zilele urmatoare vom finaliza aceasta analiza si o vom face publica."
In anul 2015 valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 5% si a fost de 830,2 lei.
Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.
Ce trebuie sa stim despre sistemul pensiilor administrate privat, conform noilor reglementari?
Sistemul pensiilor administrate privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform actului, angajatii care contribuie la sistemul public de pensii si care au varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii administrat privat. In acelasi timp, angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani pot opta sa adere la un astfel de fond.
Cota aferenta fondurilor de pensii administrate privat este inclusa in cota de contributie individuala de asigurari sociale.
"Legea nr. 411/2004 stabileste o cota transferata de 2%, in anul 2008, urmand ca in termen de 8 ani de la inceperea activitatii de colectare, respectiv, pana in anul 2016, cota de contributie la fondul de pensii sa se majoreze la o cota maxima de 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2009 privind reglementarea unor masuri in domeniul bugetar, s-a stabilit ca in anul 2009 cota de contrivutie la fondul de pensii ramane 2% din baza de calcul, stabilita potrivit legii, astfel a fost amanata crestere de 0,5 puncte procentuale pe an a cotei de contributie.", se precizeaza in Nota de Fundamentare a Proiectului de Ordonanta de Urgenta.
Va amintim!
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Care este pensia minima in Romania, in 2016?
Conform OUG nr. 6/2009, incepand cu luna aprilie 2009, a fost instituita pensia sociala minima garantata.
Cine beneficiaza de pensie sociala minima garantata? Toti pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, in situatia in care cuantumul pensiei se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
In 2016 nivelul pensiei sociale minim garantate este de 400 lei.
Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.