Conform calculelor specialistilor, daca maine iesi la pensie, va trebui sa te descurci cu o treime din venitul de pana acum. Sau poate chiar mai putin.
De ce? Simplu, pentru ca rata de natalitate este in scadere iar speranta de viata este in crestere. Traim mai mult timp, apucam varste mai inaintate iar acest lucru inseamna ca vor fi din ce in ce mai multi pensionari care vor fi sprijiniti de mai putini angajati.
Conform specialistilor, se estimeaza ca pana in 2032, rata de inlocuire a salariului cu pensia de stat va ajunge la 24%.
Solutia propusa de numeroase persoane este sa grabim nivelul de ocupare. Altii propun sa investim eforturi uriase pentru cresterea fertilitatii in Romania. Specialistii ne recomanda sa economisim cat mai curand bani pentru varsta pensionarii si mai ales sa cunoastem in detaliu beneficiile celor 3 tipuri de pensii: pilonul I, pilonul II si pilonul III. Sunt 3 produse complementare care ne pot asigura un trai decent la batranete.
Haideti sa clarificam cateva aspecte esentiale, despre pensia noastra.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Pensia in Romania se compune din 3 categorii:
Pensia Pilonul I - se activeaza din momentul in care te angajezi si incepi sa cotizezi 10,5% CAS, contributie de asigurari sociale, respectiv pensie. Aici cotizezi pentru a sprijini actualii pensionari din sistem. Pentru tine vor contribui, cand vei iesi la pensie, angajatii viitori.
Pensia Pilonul II - se activeaza in mod obligatoriu, fara sa cotizezi in plus fata de CAS. Din cei 10,5% CAS, 5% se directioneaza catre pilonul II. Banii se acumuleaza in contul tau si pot fi folositi cand iesi la pensie, alaturi de banii din pensia publica Pilonul I. In cazul in care are loc decesul persoanei in cauza, banii din cont revin mostenitorilor. In caz de invaliditate de gradul II sau III nerevizuibil, primesti suma acumulata in cont pana la acel moment.
Pensia Pilonul III - este facultativa si reprezinta modalitatea prin care poti contribui cu pana la 15% din Venitul Lunar Brut. Poti contribui tu, angajatorul tau sau amandoi. Banii iti revin tie, in totalitate, dupa implinirea varstei de 60 de ani. Si acest tip de pensie poate deveni ajutor pentru mostenitorii tai, in caz de deces. De asemenea, in caz de invaliditate, atunci cand nu mai poti lucra, pensia privata facultativa te va sustine.
O prezentare concisa despre cele trei tipuri de pensie descoperiti pe Pensiopedia.ro
Cum poti iesi la pensie? La limita de varsta, anticipat sau anticipat partial
PLV - pensie pentru limita de varsta
PA - pensie anticipata
PAP - pensie anticipata partiala
Care sunt diferentele dintre PLV si PA si PAP?
PLV se cuvine la implinirea varstei standard de pensionare, pentru cei care au realizat stagiul complet de cotizare.
PA se cuvine in urmatoarele conditii indeplinite cumulativ:
- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare
Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al PLV.
PAP se cuvine in urmatoarele conditii, indeplinite cumulativ
- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Cuantumul PAP se stabileste din cuantumul PLV care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea PLV.
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Care este pensia minima in Romania, in 2016?
Conform OUG nr. 6/2009, incepand cu luna aprilie 2009, a fost instituita pensia sociala minima garantata.
Cine beneficiaza de pensie sociala minima garantata? Toti pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, in situatia in care cuantumul pensiei se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
In 2016 nivelul pensiei sociale minim garantate este de 400 lei.
Cele patru forme de asigurari reglementate prin lege ce au ca scop final acumularea de fonduri pentru varsta pensionarii:
1. pensia publica (pilonul I de pensii) – reglementata de Legea nr. 263/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii) – reglementata de Legea nr. 411/2004, republicata in Monitorul Oficial nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
3. pensia privata facultativa (pilonul III de pensii) – reglementata de Legea nr. 204/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 470 din 31 mai 2006.
4. produsele de asigurare de viata cu economisire si/sau acumulare de capital vandute de catre companiile de asigurari ca “venit suplimentar la varsta pensionarii” si in mentalul colectiv asimilate sub denumirea de “asigurare de pensie privata” – reglementata de Legea nr. 32/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 148 din 10 aprilie 2000.
Cum se iau banii din pensia privata obligatorie, Pilonul II? Toti odata sau esalonat?
"Potrivit art. 36 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata in M.Of. nr. 482 din 18 iulie 2007, participantul al carui activ personal net nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
De la data pensionarii de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii participantul poate obtine:
a) o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, daca activul sau personal net, ca urmare a perioadei reduse de contributie, nu este suficient pentru acordarea unei pensii private minime stabilite prin normele Comisiei;
b) o pensie privata, daca activul sau personal net este suficient.
Daca salariatul se pensioneaza pentru limita de varsta pensia administrata privat se cumuleaza cu pensia de la stat si salariatul pensionat la limita de varsta primeste o singura pensie.", explica Gabriela Dita.
Nu stii unde ai fost repartizat la pensia privata obligatorie, Pilonul II? Afla acum