1) Conform art. 56 lit. c) din Codul muncii, republicat, contractul indivi dual de munca nu inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru li mita de varsta, ci la momentul indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiu minim de cotizare pentru pensionare, fapt pentru care este important sa se stabileasca momentul la care CIM existent inceteaza ca urmare a indeplinirii acestor conditii. In luna septembrie 2011, stagiul minim de cotizare in sistemul unitar de pensii publice este de 13 ani si 4 luni pentru femei, si de 15 ani si 2 luni pentru barbati, urmand a ajunge in ianuarie 2030, pentru femei, respectiv martie 2015, pentru barbati, la 15 ani.
Angajatorul este cel chemat sa efectueze calculul si sa constate, prin decizie, incetarea de drept a contractului individual de munca, in termen de 5 zile lucratoare de la momentul indeplinirii cumulative a conditiilor de pensionare pentru limita de varsta. Decizia angajatorului se comunica respectivului salariat in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data emiterii acesteia.
Important:
In cazul pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei prin fructificarea conditiilor/grupelor de munca, contractul de munca va inceta la comunicarea deciziei de pensionare.
2) Drepturile de pensie pentru limita de varsta se cuvin si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare prevazute de lege (varsta standard si stagiul minim de cotizare), daca cererea a fost depusa de solicitant cu 30 de zile inainte de data indeplinirii acestor conditii.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
3) De asemenea, este avantajos sa solicitati pensionarea pentru limita de varsta intrucat art. 118 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 263/2010 permite cumularea acestei pensii cu venituri realizate din activitati profesionale. Astfel, daca va reangajati dupa pen sionare, veti putea cumula pensia pentru limita de varsta cu salariul.
In situatia in care amanati depunerea cererii de pensionare mai mult de 30 de zile de la data la care ati indeplinit conditiile pentru pensionare, plata pensiei nu se va face retroactiv, ci incepand cu luna solici tarii, pierzand astfel in mod iremediabil pensia datorata pentru lunile in care ati amanat depunerea cererii.
Legea nr. 329 din 5 noiembrie 2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar Inter - national a interzis cumulul pensiei cu veniturile salariale, in anumite conditii.
Astfel, beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public, care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, venituri asimilate salariilor in exercitarea unei activitati pe baza de contract indivi dual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel rea lizate numai in situatia in care nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pensionarii care cumulau pensia cu venitul salarial la data intrarii in vigoare a Legii nr. 329/2009 au avut obligatia ca, in termen de 15 zile, sa isi exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.