In acest fel, CCR a decis din nou, pe data de 20 iulie ca legea pensiilor pentru primarii, viceprimarii, si presedintii consiliilor judetene contravine Legii fundamentale.
Guvernul sesizase CCR, in data de 27 iunie, premierul Dacian Ciolos facand o declaratie in cadrul unui post de radio public, in ceea ce priveste legea pensiilor speciale ale alesilor locali. "Am decis sa trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constitutionala (…) Ele, asa cum e prevazuta legea, ar urma sa impacteze bugetul de stat pentru ca si bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de alta parte nu se respecta principiul contributivitatii, legea si astea ar urma sa se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curtii Constitutionale sa clarifice daca aceste elemente", a spus premierul, conform Mediafax.
Curtea Constitutionala a sesizat ca nici in ultima forma a acestui proiect de lege nu sunt respectate anumite prevederi ale Legii fundamentale ce tin de egalitatea drepturilor, in contextul în care documentul acorda beneficiul indemnizatiei pentru limita de varsta doar anumitor alesi locali, sursa de finantare fiind, de asemenea, incerta.
Prim-ministrul Dacian Ciolos a atras atentia, in repetate randuri, ca pensiile speciale acordate anumitor categorii ar putea afecta pe termen mediu si lung sistemul de pensii din Romania.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Pensiile speciale ale alesilor locali fusesera estimate la aproximativ 400 de milioane de lei pe an, acest tip de cheltuieli nefiind prevazute in bugetul de stat.
Astfel, decizia CCR cu nr. 581/2016 privind Statutul alesilor locali a aparut joi, 22 septambrie, in Monitorul Oficial, in acel moment intrand in vigoare.