CCR: Fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele UE in domeniul concurentei

Adela Simonescu
Adela Simonescu
23 Iulie 2015
23 Iulie 2015
Adela Simonescu
Adela Simonescu
pensiipensii privatepensii in 2015pensii private 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a confirmat faptul ca fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele UE in domeniul concurentei, asa cum a constatat CCR in 2010, in urma unei investigatii derulate pe aceasta piata.

In cadrul unui comunicat dat publicitatii de CCR se arata ca au fost aplicate amenzi de peste 5,2 milioane de lei, in 2010, in cazul a 14 companii care au participat la o intelegere anticoncurentiala pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) din Romania.

"Intelegerea a vizat asa numitele <> (participantii inregistrati cu doua acte de aderare la fonduri de pensii diferite), in perioada de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat. Toate companiile sanctionate au actionat in instanta Consiliul Concurentei, solicitand anularea amenzii.", se preziceaza in cadrul comunicatului CCR.

"Instantele au pronuntat solutii diferite, pentru companiile paricipante la intelegere: in unele situatii au mentinut sanctiunile, iar in altele le-au anulat. Ca urmare, ne-am adresat Curtii de Justitie a Uniunii Europene, avand in vedere ca rolul acesteia este de a indruma instantele nationale in interpretarea legislaiei comunitare. CJUE a confirmat interpretarea noastra. Speram ca aceste clarificari vor ajuta Inalta Curte de Casatie si Justitie la formularea solutiilor irevocabile pentru cazurile aflate pe rol.", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In cadrul comunicatului se precizeaza si faptul ca la nivelul CJUE este cunoscuta legislatia nationala, conform careia se prevede obligativitatea aderarii persoanelor vizate la unul dintre fondurile de pensii private autorizate in acest scop. Aderarea devine valida legal atunci cand exista inregistrare la CNPAS.


"Totodata, persoanele care s-au inscris la mai multi administratori ai unor asemenea fonduri nu au efectuat o aderare valida si trebuiau repartizate intre aceste fonduri, in mod direct proportional cu numarul de persoane a caror aderare fusese validata pentru fiecare dintre fondurile respective.", se mai precizeaza in cadrul comunicatului.

Consultati aici textul integral al comunicatului Consiliului Concurentei.


 

 



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]