MODUL de organizare interna a activitatii de securitate si sanatate in munca - este OBLIGATORIU de mentionat in Regulamentul Intern?

organizare ssm regulament internorganizare interna ssm
MODUL de organizare interna a activitatii de securitate si sanatate in munca - este OBLIGATORIU de mentionat in Regulamentul Intern?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"1. Este obligatoriu ca intr-o companie cu aproape 200 de angajati, in Regulament Intern sa fie mentionat modul de organizare interna a activitatii de securitate sanatate in munca, adica cine se ocupa de aceste activitati si cum, respectiv sa fie mentionat cum este organizat CSSM? daca da care sunt argumentele legale care sa vina in sprijinul acestei obligatii? 2. Deciziile interne pot tine locul modului de organizare a activitatii de securitate si sanatate in munca intr-o companie in detrimentul acestor specificatii in Regulamentul Intern? 3.Modul de organizare a activitatii de securitate sanatate in munca este obligatoriu sa fie mentionat in Contractul Colectiv de Munca? daca da care sunt argumentele legale?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In cadrul oricarui Regulament intern trebuie sa existe un capitol care sa cuprinda reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unei societati.
 
Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!
 
Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la: concediul paternal, distribuirea bacsisului catre salariati, programul flexibil de lucru, supravegherea video a activitatii in firma, protectia avertizorilor de integritate etc.!
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet, DETALII AICI >>>
 
 
Aici trebuie specificate reguli la modul general cum ar fi:
 
Societatea asigura accesul angajatilor la serviciul de medicina muncii, in vederea prevenirii accidentelor de munca si a bolilor profesionale, supravegherii efective a conditiilor de igiena si sanatate in munca, asigurarii controlului medical al angajatilor atat la angajarea in munca, cat si pe perioada executarii raporturilor de munca.
 
Societatea ia masurile necesare pentru protejarea securitatii si sanatatii salariatilor, inclusiv pentru activitatile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare si pregatire, precum si pentru punerea in aplicare a organizarii protectiei muncii si mijloacelor necesare acesteia, cu respectarea urmatoarelor principii generale de prevenire.
 
Societatea are obligatia sa asigure toti salariatii pentru risc de accidente de munca si boli profesionale, in conditiile legii. Activitatea de prevenire si protectie este realizata prin lucratori desemnati (serviciu intern/serviciu extern).
 
Societatea va efectua, prin compartimentul SSM, urmatoarele activitati specifice:
 
Societatea, prin compartimentul SSM, organizeaza instruirea periodica a angajatilor sai in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca este obligatorie in urmatoarele situatii:
 
a) in cazul noilor angajati;
b) in cazul salariatilor care isi schimba locul de munca sau felul muncii;
c) in cazul salariatilor care isi reiau activitatea dupa o intrerupere mai mare de 6 luni;
d) in situatia in care intervin modificari ale legislatiei in domeniu.
Instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca poate fi realizata fizic sau online.
Fiecare salariat al societatii este obligat sa utilizeze echipamentul individual de protectie incredintat in vederea executarii atributiilor de serviciu, conform cerintelor, fiind interzisa utilizarea acestuia in scopuri personale.
Locurile de munca trebuie sa fie organizate astfel incat sa garanteze securitatea si sanatatea salariatilor.
Societatea va pune la dispozitia salariatilor echipamente de munca conforme si fara pericol pentru securitatea acestora.
In scopul asigurarii implicarii salariatilor la elaborarea si aplicarea deciziilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, este constituit Comitetul de securitate si sanatate in munca, ce are atributii specifice potrivit dispozitiilor legale in vigoare si care functioneaza dupa un regulament propriu.
 
2. Deciziile interne pot tine locul modului de organizare a activitatii de securitate si sanatate in munca intr-o companie in detrimentul acestor specificatii in Regulamentul Intern?
 
Deciziile reglementeaza organizarea efectiva a activitatii de prevenire si protectie (desemnarea persoanelor, atributii si responsabilitati).
Acestea nu exclud regulile care trebuie cuprinse in Regulamentul intern al societatii ci le dezvolta si detaliaza.
 
Situatii care impun emiterea deciziilor:
 
Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie (art. 20, alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006).
Nominalizarea membrilor comitetului de securitate si sanatate in munca prin decizie scrisa a presedintelui acestuia (art. 63 Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG nr. 1425/2006).
Oricum, in situatia controalelor, inspectorii de munca pun mai mult accent pe modalitatea de organizare si desfasurare efectiva a activitatii de ssm (decizii, evaluari, instructiuni si tematici de instruire, fise de instruire, fise de aptitudine etc.)
 
3. Modul de organizare a activitatii de securitate sanatate in munca este obligatoriu sa fie mentionat in Contractul Colectiv de Munca? daca da care sunt argumentele legale?"
 
Modalitatea de organizare a activitatii de prevenire si protectie, daca este prevazuta in Regulamentul intern si detaliata prin decizii ale angajatorului, nu mai e obligatoriu a se stabili si prin contractele colective de munca.
 
Totusi, Legea nr. 319/2006 precizeaza ca anumite situatii ar trebui mentionate in CCM cu ar fi:
 
Alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
Categoriile de materiale igienico-sanitare, precum si locurile de munca ce impun acordarea acestora se stabilesc prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
 
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si securitate in munca.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
organizare ssm regulament internorganizare interna ssm

Data aparitiei: 21 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

MODUL de organizare interna a activitatii de securitate si sanatate in munca - este OBLIGATORIU de mentionat in Regulamentul Intern? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]