Avand in verdere precizarile art. 172 alin1 - Codul muncii, conform caruia angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, in conditiile epidemiologice generate de criza COVID-19, angajatorul poate obliga salariatii care refuza sa se vaccineze, sa faca acest lucru? In caz afimativ, care sunt conditiile care trebuie indeplinite?
Raspunsul specialistului:
In opinia noastra, nu exista nicio baza legala prin care angajatorul sa impuna angajatilor obligativitatea de a se vaccina.
In Romania, vaccinarea impotriva COVID-19, nu este obligatorie ci este o optiune a fiecarei persoane. In Strategia de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania, aprobata prin HG nr. 1031/2020, la Cap. 2 se prevede ca ”vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania va fi gratuita si voluntara”.
Astfel, atata timp cat legiuitorul nu a stabilit printr-o reglementare o asemenea obligativitate, nici angajatorul nu are temei legal sa-si oblige salariatii sa se vaccineze.
In acelasi sens facem precizarea ca obligatiile angajatorului de asigurare a protectiei la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 sunt prevazute in Ordinul comun al MS si MAI nr. 874/81/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asadar, obligatiile angajatorului de asigurare a protectiei la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 sunt prevazute in Ordinul comun al MS si MAI nr. 874/81/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, in acest act normativ sunt prevazute masurile legale (pentru care exista temei legal) pe care trebuie sa le ia angajatorul pentru a asigura accesul si desfasurarea activitatii profesionale a salariatilor.
Analizand prevederile actului normativ, observam ca nu se mentioneaza printre aceste masuri realizarea testelor si, prin urmare, in opinia noastra, nu exista temei legal pentru obligarea salariatilor de catre angajator la efectuarea de teste Covid-19.
Angajatorul trebuie sa stabileasca masurile pe care le aplica, in conformitate cu ordinul mentionat, in colaborare cu medicul de medicina muncii, in functie de analiza de risc pe care o face acesta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<