Pot fi salariatii vaccinati obligatoriu impotriva COVID-19?

vaccin covid salariativaccinare obligatorie salariativaccin covid 19
Pot fi salariatii vaccinati obligatoriu impotriva COVID-19?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Avand in verdere precizarile art. 172 alin1 - Codul muncii, conform caruia angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, in conditiile epidemiologice generate de criza COVID-19, angajatorul poate obliga salariatii care refuza sa se vaccineze, sa faca acest lucru? In caz afimativ, care sunt conditiile care trebuie indeplinite?
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
In opinia noastra, nu exista nicio baza legala prin care angajatorul sa impuna angajatilor obligativitatea de a se vaccina.
 
In Romania, vaccinarea impotriva COVID-19, nu este obligatorie ci este o optiune a fiecarei persoane. In Strategia de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania, aprobata prin HG nr. 1031/2020, la Cap. 2 se prevede ca ”vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania va fi gratuita si voluntara”.
 
Astfel, atata timp cat legiuitorul nu a stabilit printr-o reglementare o asemenea obligativitate, nici angajatorul nu are temei legal sa-si oblige salariatii sa se vaccineze.
 
In acelasi sens facem precizarea ca obligatiile angajatorului de asigurare a protectiei la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 sunt prevazute in Ordinul comun al MS si MAI nr. 874/81/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Asadar, obligatiile angajatorului de asigurare a protectiei la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 sunt prevazute in Ordinul comun al MS si MAI nr. 874/81/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, in acest act normativ sunt prevazute masurile legale (pentru care exista temei legal) pe care trebuie sa le ia angajatorul pentru a asigura accesul si desfasurarea activitatii profesionale a salariatilor.
 
Analizand prevederile actului normativ, observam ca nu se mentioneaza printre aceste masuri realizarea testelor si, prin urmare, in opinia noastra, nu exista temei legal pentru obligarea salariatilor de catre angajator la efectuarea de teste Covid-19.
 
Angajatorul trebuie sa stabileasca masurile pe care le aplica, in conformitate cu ordinul mentionat, in colaborare cu medicul de medicina muncii, in functie de analiza de risc pe care o face acesta.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>>
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?


Legea nr. 283/2022 a creat mai multe probleme decat a rezolvat!

Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative aplicabile in 2023, implicatii, controverse, solutii, comentarii, intrebari si raspunsuri!

Raspunsuri impecabile la 4 mari intrebari:

1) Ce modificari a adus celebra Lege nr. 283/2022?  
2) Care sunt implicatiile, inclusiv cele foarte subtile, ale acestor modificari?
3) La ce alte aspecte legate de legislatia muncii trebuie sa fiti foarte atent in aceasta perioada?
4) Cu ce situatii sensibile e posibil sa va confruntati in 2023?

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vaccin covid salariativaccinare obligatorie salariativaccin covid 19

Data aparitiei: 20 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pot fi salariatii vaccinati obligatoriu impotriva COVID-19? Nota: 3.83 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Stagiu de cotizare pentru concedii si indemnizatii. Perioada studiilor universitareIntrebare: Avem urmatoarea situatie: o persoana angajata pentru prima data la sfarsitul anului 2022 ( octombrie 2022), in februarie 2023 are medical. Angajata a urmat cursurile unei institutii superioare de invatamant, finalizand cu diploma de licenta anul universitar 2021-2022. In anul universitar 2022-2023 se inscrie din nou la o institutie de invatamant in vederea continuarii studiilor (master). In acest caz, perioada studiilor de licenta (an universitar 2021-2022), necesara calcularii concediului...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Prelungire CCC pentru incadrare copil in grad de handicapIntrebare: Salariata noastra se afla in conc pt crestere copil pana la 3 ani (cu dizabilitati). CNP copil:5200701460088. Decizia de suspendare CIM este pana la data de 01.07.2023 ( inclusiv) , certificatul de handicap este emis pe data de 06.10.2021 - pana in 06.10.2023. Intrebarea mea este: este suficient acest certificat pt a face prelungirea suspendarii cim ..cel putin pana la reinnoirea certificatului de handicap sau gradul de handicap in care este incadrat nu ne da posibilitatea sa facem prelungirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]