Pot fi salariatii vaccinati obligatoriu impotriva COVID-19?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Septembrie 2021
20 Septembrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
vaccin covid salariativaccinare obligatorie salariativaccin covid 19
Pot fi salariatii vaccinati obligatoriu impotriva COVID-19?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Avand in verdere precizarile art. 172 alin1 - Codul muncii, conform caruia angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, in conditiile epidemiologice generate de criza COVID-19, angajatorul poate obliga salariatii care refuza sa se vaccineze, sa faca acest lucru? In caz afimativ, care sunt conditiile care trebuie indeplinite?
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
In opinia noastra, nu exista nicio baza legala prin care angajatorul sa impuna angajatilor obligativitatea de a se vaccina.
 
In Romania, vaccinarea impotriva COVID-19, nu este obligatorie ci este o optiune a fiecarei persoane. In Strategia de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania, aprobata prin HG nr. 1031/2020, la Cap. 2 se prevede ca ”vaccinarea impotriva COVID-19 in Romania va fi gratuita si voluntara”.
 
Astfel, atata timp cat legiuitorul nu a stabilit printr-o reglementare o asemenea obligativitate, nici angajatorul nu are temei legal sa-si oblige salariatii sa se vaccineze.
 
In acelasi sens facem precizarea ca obligatiile angajatorului de asigurare a protectiei la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 sunt prevazute in Ordinul comun al MS si MAI nr. 874/81/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Asadar, obligatiile angajatorului de asigurare a protectiei la locul de munca in contextul pandemiei de coronaviroza COVID-19 sunt prevazute in Ordinul comun al MS si MAI nr. 874/81/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, in acest act normativ sunt prevazute masurile legale (pentru care exista temei legal) pe care trebuie sa le ia angajatorul pentru a asigura accesul si desfasurarea activitatii profesionale a salariatilor.
 
Analizand prevederile actului normativ, observam ca nu se mentioneaza printre aceste masuri realizarea testelor si, prin urmare, in opinia noastra, nu exista temei legal pentru obligarea salariatilor de catre angajator la efectuarea de teste Covid-19.
 
Angajatorul trebuie sa stabileasca masurile pe care le aplica, in conformitate cu ordinul mentionat, in colaborare cu medicul de medicina muncii, in functie de analiza de risc pe care o face acesta.
 
 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro >>>
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]