Norme SSM - Gestionarea truselor de prim ajutor

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 August 2024
20 August 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
truse prim ajutorssm trusa prim ajutor
Norme SSM - Gestionarea truselor de prim ajutor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Detinem truse de prim ajutor, una la 25 de salariati. Cum procedam cand elementele (garou, etc.) expira? Achizitionam un kit nou? Daca nu este folosit nici kitul, il inlocuim cu altul, dupa expirare? Unde se recicleaza elementele unei truse de prim ajutor, pentru asigurarea trasabilitatii deseurilor. Cine are competenta, in afara de responsabilul de prim ajutor, sa foloseasca trusa de prim ajutor?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Obligativitatea trusei medicale la locurile de munca este impusa prin Ordinul nr. 427/2002 pentru aprobarea componentei trusei sanitare si a baremului de materiale, ce intra in dotarea posturilor de prim ajutor fara cadre medicale. 
 
Atentie! ITM-ul aplica amenzi de 8.000 de lei daca nu aveti fise de instruire a angajatilor si de evaluare a riscurilor in domeniul SSM
 
Va oferim un kit cu 20 de fise intocmite impecabil! Folositi-le si veti trece fara emotii peste orice control, detalii AICI >>>
 
Trusele sanitare folosite pentru acordarea primului ajutor medical din dotarea posturilor fixe de prim ajutor fara cadre medicale din intreprinderi, institutii si unitati economice, scoli, cabane turistice si altele asemenea, aflate in prezent in dotarea acestora, pot fi utilizate pana la expirarea duratei de folosinta a componentelor lor.
 
La expirarea sau descompletarea continutului truselor se achizitioneaza kituri noi. Referitor la casare materialelor expirate, acestea se supun regimului deseurilor periculoase.
 
In acest sens, trebuie organizat un spatiu temporar de depozitare dupa care trebuie predate unor firme autorizate in vederea distrugerii.
Angajatorul este obligat sa ia masurile necesare pentru instruire si sa desemneze persoanele responsabile cu acordarea primului ajutor si alte situatii de urgenta in functie de caracteristicile fiecarei organizatii.  (art. 10, Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca).
 
Acest lucru se traduce prin urmatoarele:
  • nominalizarea persoanelor responsabile cu acordarea primului ajutor,
  • instruirea acestora in baza unor cursuri organizate prin Crucea Rosie, Smurd, alte firme specializate etc.
  • punerea la dispozitie a echipamentelor necesare (trusa sanitara obligatorie, uneori un spatiu dedicat, tensiometru, defibrilator etc.)
     
Nu exista nicio interdictie ca trusa sanitara sa fie utilizata in caz de urgenta si in lipsa responsabililor desemnati si de alti salariati.
 
Rolul trusei de prim ajutor la locul de munca este acela de a salva vieti si de a reduce riscurile legate de sanatatea angajatilor. Oricine la locul de munca, indiferent de pozitia sau rolul sau, ar trebui sa aiba acces la trusa de prim ajutor.
 
Chiar daca, in Romania, acordarea primului ajutor nu este o prioritate, este recomandabil ca orice companie cu multi angajati sa organizeze cursuri de acordare a primului ajutor pentru un numar cat mai mare de persoane care sa poate interveni eficient pana la sosirea serviciilor specializate.
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

ARTICOLE SIMILARE

Norme SSM - Gestionarea truselor de prim ajutor

Mai multe articole despre truse prim ajutor

 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]