Concediul de maternitate: Cand este obligatoriu si cand nu

04 Aprilie 2012
04 Aprilie 2012
concediu de maternitateconcediu crestere copilrevisalconcediu de lauzie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit art. 23 alin. 1 din 24 alin. 1 si 2 din cuprinsul OUG 158/2005 persoanele asigurate au dreptul  la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, atat concediul de sarcina at si cel de lauzie fiind acordat pe o perioada de 63 de zile fiecare. Cele doua concedii se pot compensa intre ele,  cu conditia ca perioada concediului de lauzie sa nu fie mai mica de 42 de zile.  Tototdata, OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede obligativitatea salariatei de a parcurge concediul de lauzie de minim 42 de zile. Ratiunea care sta la baza acestei prevederi este aceea de a nu pune in pericol sanatatea salariatei sau a copilului, in cazul in care ea decide sa nu isi exercite dreptul la concediu crestere copil insotit de indemnizatie sau pentru cazurile in care nu indeplineste conditiile de acordare a acestuia, fiind nevoita sa revina in unitate dupa efectuarea condediului de maternintate.  

Legislatia insa prevede si posibilitatea intrarii in concediu crestere copil fara parcurgerea concediului de maternitate, in anumite conditii. Legea 52/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a ordonantei 111/2010 reglementeaza ca in cazul in care persoana aflata deja in concediu pentru crestere copil sau, dupa caz, in perioada de acordare a stimulentului de insertie, naste unul sau mai multi copii, adopta un copil sau primeste un copil in ingrijire, aceasta la finalul perioadei de concediu sau a dreptului la stimulent de insertie pentru copilul anterior, poate opta, prin cerere scrisa, pentru un nou concediu crestere copil acordat confrom art. 2 alin 1 din ordonanta. Cererea pentru acordarea oricauria dintre drepturi se poate depune in termen de 60 de zile inaintea implinirii varstei de 1 , 2 sau 3 ani sau in termen de maxim 30 de zile de la implinirea ei, pentru a asigura o continuitate in acordarea drepturilor. In cazul in care se depasesc aceste termene, drepturilor se vor acorda de la data depunerii cererii.  

In concluzie, daca in cazul persoanei aflate in concediu crestere copil sau in plata stimulentului de insertie intervine o situatie similara care sa genereze aceste drepturi, persoana poate solicita un al doilea concediu crestere copil fara a mai efectua concediul de maternitate.

In ceea ce priveste operarea in Revisal a perioadei de suspendare pentru cel de al doilea concediu crestere copil, este necesara incetarea primei perioade de suspendare pentru concediu crestere copil, iar in urma noii cereri se intocmeste o noua decizie de suspendare in baza art. 51 alin. 1 litera a din Codul muncii republicat.

Autor: Ioana Popa
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]