Salariata cu CIM pe durata determinata beneficiaza de dreptul la CCC de 2 ani

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
19 Iulie 2016
19 Iulie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
CIM cu durata determinataconcediu de crestere a copiluluiindemnizatia ccc
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Asa cum stiti, de la data de 1 iulie 2016, optiunea concediului pentru cresterea copilului cu durata de 1 an nu mai este valabila. Persoanele care au optat pentru CCC de 1 ani si care se afla, la aceasta data, in perioada de concediu, au optiunea de a prelungi concediul pana la 2 ani, in conditiile legii, sau de a relua activitatea profesionala, caz in care beneficiaza de stimulentul de insertie.

Ce se intampla in cazul salariatei aflate in CCC de 1 an, care a incheiat un contract de munca pe durata determinata?

Potrivit art. III alin. (1) lit. a) din Legea 66/2016, persoanele care la data de 1 iulie 2016 se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

In ceea ce priveste data depunerii, potrivit art. 1 alin. (3) din Instructiunile de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea 66/2016 aprobate prin Ordinul 1.099/2016, pentru prelungirea acordarii drepturilor, cererea se depune cu cel putin 30 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016.

Asadar, chiar daca contractul de munca inceteaza, salariata va beneficia de dreptul la concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Va reamintim ca indemnizatia de CCC nu mai este limitata la veniturile obtinute in cele 12 luni anterioare nasterii, ci se calculeaza in functie de veniturile realizate pe o perioada de 12 luni, in ultimii 2 ani inainte de nastere.

Cele 12 luni NU se stabilesc in functie de perioadele mai favorabile, ci in ordinea succesiunii.

Numarul lunilor se calculeaza incepand cu luna nasterii copilului sau cu ultima luna din cei 2 ani in care s-au inregistrat venituri impozabile, in cazul in care nu s-au obtinut astfel de venituri in luna nasterii.

Raspuns oferit de specialistii Portalcodulmuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]