"In conditiile in care un salariat are contractul de munca suspendat conf. art.52, alin.3, intr-o singura zi, si ulterior (dupa inregistrarea in Revisal) aduce un concediu medical pe o perioada care include si ziua respectiva suspendata, ce primeaza: concediul medical sau suspendarea initiala?"
Raspuns: Conform art. 52 alin. (3) din Codul muncii:
In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Astfel, reducerea unei zile a saptamanii reprezinta in situatia reglementata de articolul citat o masura unilaterala a angajatorului.
Conform art. 10 alin.(9) din OUG 158/2005
La stabilirea numarului de zile ce urmeaza a fi platite se au in vedere prevederile legale cu privire la zilele de sarbatoare declarate nelucratoare, precum si cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevazute prin contractele colective de munca.
Astfel, se au in vedere zilele lucratoare stabilite conform contractului colectiv de munca. Chiar in situatia in care nu exista contract colectiv de munca, ne raportam la contractul individual de munca avand in vedere ca reglementarile din contractul colectiv de munca sunt determinate de vointa comuna a celor doua parti angajator si salariat.
Cu alte cuvinte daca nu exista contract colectiv de munca nu se poate lua in calcul programul de lucru redus ca urmare a voitei unilaterale a angajatorului.
Mai mult, suspendarea contractului individual de munca pentru incapacitate temporara de munca reprezinta o suspendare de drept a contractului individual de munca, fapt pentru care primeaza unei suspendari la initiativa angajatorului.
Un raspuns oferit in august 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.