"Avem o situatie aparte la noi la firma. Avem o angajata si dansa a nascut. Si-a terminat concediul medical pentru sarcina si lauzie, concediu de maternitate, si nu intruneste conditiile pentru a-i acorda concediu si indemnizatie pentru crestere copil. Nu a realizat venituri timp de 12 luni inainte de nasterea copilului.
As dori sa stiu, eu, din pozitia de angajator, cum procedez? Dansa poate cere concediu fara plata la angajator pana cand copilul implineste varsta de 1 an sau de 2 ani? Trebuie sa ii intrerup contractul de munca prin incetare?
Exista vreo posibilitate ca ea sa beneficieze de concediu crestere copil chiar daca nu beneficiaza de indemnizatia lunara?"
Raspunsul expertilor PortalCodulMuncii.ro:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Atentionam asupra faptului ca OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor conditioneaza atat concediul cat si indemnizatia pentru cresterea copilului de realizarea in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni de venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003
privind Codul fiscal.
In consecinta, daca salariata nu a beneficiat in utimul an anterior nasterii copilului de veniturile mentionate, nu are dreptul nici la concediul, nici la indemnizatia pentru cresterea copilului.
Conform art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
Astfel, in baza art. 54 din Codul muncii, salariata poate beneficia cu acordul angajatorului de concediu fara plata pentru interese personale.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro