Ce spune legea in aceasta privinta?
Asa cum bine stim, Codul Muncii prevede faptul ca salariatii au dreptul sa munceasca la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca.
Evident, acest lucru nu este posibil cand exista incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Cat despre timpul de lucru, prevederile din Codul muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca.
In ceea ce priveste salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate fi mai mare de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
250 Modele Fise de Post
" Astfel, Codul muncii, republicat nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca. In cazul unui cumul de functii, in unele opinii se apreciaza ca interdictia referitoare la cele 40 de ore si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
Totodata, legislatia muncii nu instituie obligatia existentei unei pauze intre munca prestata in temeiul a doua sau mai multe contracte individuale de munca.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Conform acestora, daca programul de lucru al primului loc de munca nu se suprapune cu cel de-al doilea, atunci prestarea activitatilor poate fi realizata in mod corespunzator pentru ambii angajatori.