Ajutorul pentru nastere

11 Februarie 2009
11 Februarie 2009
contract colectiv de muncamamicicontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 11.02.2009 - Gabriela Chirazof

Am aflat ca as fi avut dreptul la un ajutor in cuantum de un salariu pentru nasterea copilului. Am nascut acum 4 luni, dar firma la care lucrez nu mi-a acordat acest ajutor. Ce pot face?

Raspuns: Il puteti solicita acum.

Art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia de un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de acest drept.

Potrivit art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, clauzele contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, deci si dumneavoastra.


Astfel, in calitate de salariat al unei societati comerciale din Romania, sunteti beneficiarul acestui drept.

Acesta nu se acorda insa decat la cerere, asa incat, pentru a beneficia de ajutorul de nastere trebuie sa depuneti o cerere privind acordarea acestui drept la registratura societatii angajatoare, cerere la care sa atasati certificatul de nastere al bebelusului.

Daca angajatorul nu da curs cererii dumneavoastra si nu va acorda ajutorul pentru nastere in cuantum de un salariu mediu pe unitate in conformitate cu dispozitiile contractuale mentionate, aveti posibilitatea sa il actionati in justitie, solicitand prin cererea depusa la tribunalul in circumscriptia caruia aveti domiciliul sau resedinta, dupa caz, acordarea acestui drept, temeiul actiunii in justitie constituindu-l dispozitiile Titulului XII – Jurisdictia muncii din Codul muncii si cele ale Legii nr. 168/1999.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]