Schimbul 24 cu 48

17 Aprilie 2006
17 Aprilie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

          In cazul agentilor de paza, cu norma 24/48, cate ore sunt considerate suplimentare pe luna? (de exemplu, pentru o luna cu 31 de zile).

Raspuns:

           In legatura cu problema ridicata de dumneavoastra, va semnalam urmatoarele aspecte :

           In conditiile actualului Cod al muncii, adoptat prin Legea nr. 53/2003, nu mai este permis ca durata zilei de munca sa depaseasca 12 ore pe zi. Astfel, art. 112 din acest act normativ, stabileste durata maxima a zilei de lucru la 12 ore, urmata de o perioada de repaus de cel putin 24 de ore. In cazul efectuarii unui control, inspectorii de munca ar sesiza imediat acest aspect si ar emite o masura legala de respectare a dispozitiilor Codului muncii.
            In conditiile acestui program de lucru de 24/48, este imposibil de gasit formula ideala de calcul a orelor suplimentare, având in vedere faptul ca legea interzice acest program.
            Potrivit art. 109 din Codul muncii, respectiv art. 10 din Contractul colectiv de munca la nivel national aplicabil tuturor angajatorilor din România, durata normala a timpului de munca pentru salariatii cu norma intreaga este de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore pe saptamâna.
             In cazul dumneavoastra, este recomandabil sa va raportati la dispozitiile art. 10 alin. 4 din Contractul colectiv de munca la nivel national. Astfel, va trebui sa stabiliti prin negocieri colective un program de lucru saptamânal de pâna la 44 de ore. In conditiile in care, la finalul lunii calendaristice, media lunara a orelor de lucru prestate nu a depasit 40 de ore pe saptamâna, nu veti avea obligatia de plata o unor ore suplimentare. Fiecare ora de munca prestata peste aceasta limita, stabilita la finalul lunii calendaristice, este considerata munca suplimentara si va trebui compensata cu timp liber corespunzator sau dupa caz, va trebui acordat sporul prevazut de lege. 


              In orice caz, vor trebui respectate dispozitiile art. 111 alin. 2 din Codul muncii, respectiv art. 10 alin. 10 din Contractul colectiv de munca la nivel national, care impun ca atunci când munca se efectueaza in schimburi, durata maxima a timpului de munca calculata pe o perioada de 3 saptamâni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamâna ( inclusiv orele suplimentare ).

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]