Stimulent de insertie - Mama nu indeplineste conditiile, iar tatal nu doreste sa intre in CCC

stimulent de insertie conditiistimulent insertie tataconcediu crestere copil
Stimulent de insertie - Mama nu indeplineste conditiile, iar tatal nu doreste sa intre in CCC
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Exista posibilitatea ca un tata caruia i s-a nascut un copil sa continuie sa lucreze dar sa beneficieze de o indemnizatie copil pana la 2 ani minima (cu indeplinirea stagiului de munca de 12 luni in ultimii doi ani)? Mentionez ca mama nu are stagiu de cotizare si nu se incadreaza la indemnizatie de cresterea copilului."
 
Raspunsul specialistului:
 
Daca tatal la data nasterii copilului indeplinea conditiile pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru concediu crestere copil iar mama nu indeplineste conditiile, iar tatal desi indeplineste conditiile nu doreste sa beneficieze de concediu crestere copil, va putea solicita stimulent de insertie.
 
Conform art. 7 alin. (1) din OUG 111/2010, persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
 
a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati.
 
(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantumul prevazut la alin. (1) lit. b) dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati. Acest stimulent de insertie se acorda inclusiv persoanelor prevazute la alin. (1).
 
(3) Persoanele care au finalizat concediul pentru cresterea copiilor si obtin venituri supuse impozitului beneficiaza de stimulentul de insertie in cuantum de 650 lei dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
 
In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda. Indemnizatia lunara nu se cumuleaza cu stimulentul de insertie.
 
Conform art. 13 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 aprobate prin HG 52/2011 cu modificarile si completarile ulterioare:
 
Art. 13. – (1) Dreptul la stimulentul de insertie se stabileste dupa cum urmeaza:
 
a) pentru persoana care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazuta la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea de acordare va fi insotita numai de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului;
b) pentru persoana care desi are dreptul nu solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, cererea este insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevazute la art. 6.
(2) Pentru persoanele care solicita acordarea stimulentului de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 2, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, prevazut la art. 7 alin. (2) din ordonanta de urgenta, acesta se acorda dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, cu respectarea termenului prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c1) din ordonanta de urgenta;
b) incepand cu data depunerii cererii in cazul in care cererea este depusa peste termenul prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c1) din ordonanta de urgenta.
 
(3) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (2) din ordonanta de urgenta se acorda oricaruia dintre parinti sau oricareia dintre persoanele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, care a efectuat cel putin o luna de concediu pentru cresterea copiilor.
Astfel, daca tatal nu beneficiaza de concediu si indemnizatie poate solicita stimulent de insertie in conditiile mai sus expuse, beneficiind de stimulent de insertie in suma de 1.500 lei pe luna fara a efectua cel putin o luna concediu pentru crestere copil. Au obligatia sa efectueze cel putin o luna de concediu crestere copil salariatii care solicita stimulentul dupa implinirea copilului a varstei de 2 ani conform art. 7 alin. (2) mai sus expus.
 
Totodata, conform art. 12 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010, stimulentul de insertie se acorda lunar pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectov 3 ani, in cazul copilului cu handicap persoanelor indreptatite daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului.
Ia la alin. (6) al aceluiasi articol se prevede ca in situatia realizarii de venituri nete in conditiile art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, persoana indreptatita nu poate solicita stimulentul de insertie.
 
Astfel, salariatul tata nu poate solicita stimulentul de insertie daca are un venit net lunar in cuantum de 4.784 lei aceasta deoarece la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta se prevede astfel:
 
c) relizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).
Iar la art. 2 alin. (2) se prevede astfel:
 
(2) Cuantumul indemnizatiei lunare prevazute la alin. (1) este de 85% din medica veniturilor vete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referita, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasui valoarea de 8.500 lei.
Indicatorul Social de Referinta (ISR) se majoreaza cu 13,8% de la 1 martie 2023. Astfel, valoarea ISR creste de la 525,5 lei, în anul 2022, la 598 lei, anul acesta.
In concluzie, daca tatal are un salariu minim net de 4.784 lei pe luna nu poate solicita stimulentul de insertie. Daca venitul net al tatalui este sub acest prag de 4.784 lei va putea solicita stimulentul de insertie, in cuantum de 1.500 lei pe luna, pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in martie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stimulent de insertie conditiistimulent insertie tataconcediu crestere copil

Data aparitiei: 21 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stimulent de insertie - Mama nu indeplineste conditiile, iar tatal nu doreste sa intre in CCC Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]