Va informam ca stimulentele de insertie pentru cresterea copilului platite in luna iunie 2022 au depasit 64,628 milioane de lei, suma medie acordata fiind de 735,31 lei, potrivit informatiilor oferite de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).
Concret, in luna iunie, erau inregistrati 87.893 de beneficiari ai stimulentului de insertie pentru cresterea copilului, cei mai multi fiind in Bucuresti - 12.675 si in judetele Cluj - 4.389, Timis - 4.098 si Iasi - 3.833, observa
Agerpres.
Cea mai mare valoare a sumei medii platite in luna mai (drepturi curente) a fost inregistrata in judetul Botosani - 854,24 lei, iar cea mai mica in Bucuresti - 673,97 lei.
Stimulentul de insertie - cine poate beneficia si in ce conditii?
Va reamintim ca stimulentul de insertie se acorda in conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pot beneficia de stimulent de insertie persoanele care indeplinesc conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului (au realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, ori s-au aflat in perioade asimilate, pentru perioada de 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului sau, dupa caz, a datei in care s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela) si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit pana la varsta de 2 ani a copilului, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Conform art. 7 din OUG 111/2010 astfel cum a fosat modificat prin OUG 26/2021, publicata in M.Of. nr. 363 din 8 aprilie 2021 in vigoare de la data de 8 iunie 2021:
Art. 7. – (1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 alin. (1) au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
a) in cuantum de 1.500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
Stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de copil a varstei de 3 ani fara a mai fi necesar ca salariatul sa revina la locul de munca si sa realizeze venituri impozabile cu 60 de zile anterior implinirii de catre copil a varstei de 2 ani.
Aceasta modificare a fost introdusa prin OUG 26/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor...mai multe despre
stimulentul de insertie aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<