Stimulentul de INSERTIE de 1.500 lei, conditiile se modifica

Mara Dobrin
Mara Dobrin
07 Octombrie 2021
07 Octombrie 2021
Mara Dobrin
Mara Dobrin
stimulent de insertie 1500 leistimulent de insertie 2021stimulent insertie OUG 26/2021
Stimulentul de INSERTIE de 1.500 lei, conditiile se modifica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru parintii care doresc sa se intoarca la munca, in contextul in care stimulentul de insertie de 1.500 lei ar putea fi acordat acelora care se intorc in campul muncii inainte de implinirea varstei de un an a copilului, nu doar sase luni, asa cum este in prezent.
 
Concret, vor beneficia de acest stimulent de insertie de 1.500 lei si parintii care se intorc pana intr-un an, la locul de munca. In momentul de fata, beneficiaza de aceasta suma doar cei care se intorc pana in 6 luni, dupa nasterea copilului, respectiv un an, in cazul copilului cu dizabilitati.
 
In urma cu cateva luni, Comisia de munca si protectie sociala propunea un proiect de lege in acest sens, iar acesta a primit aviz favorabil, dar acum are nevoie de votul Camerei Deputatilor pentru a merge mai departe.
 
Va readucem aminte ca anul acesta, in luna aprilie, a intrat in vigoare si OUG 26/2021, pentru majorarea stimulentului de reinsertie si noua procedura de aprobare a concediului de maternitate.
 

Stimulent de insertie de 1.500 lei si pentru cei care au copii cu dizabilitati

 
In acest context, stimulentul de insertie de 1.500 lei va fi acordat parintelui care revine la munca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, respectiv doi ani in cazul copilului cu dizabilitati, prevede proiectul de lege.
 
ATENTIE!
 
Stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de copil a varstei de 3 ani fara a mai fi necesar ca salariatul sa revina la locul de munca si sa realizeze venituri impozabile cu 60 de zile anterior implinirii de catre copil a varstei de 2 ani. 
 
Aceasta modificare a fost introdusa prin OUG 26/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. 
 
 
Conform art. IV din acest act normativ:
 
Art. IV. - (1) Prevederile art. 7 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica si persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: 
 
      a) au beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor si/sau de stimulentul de insertie; 
      b) realizeaza venituri supuse impozitului din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare; 
      c) copiii nu au implinit varsta de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati. 
 
(2) In vederea acordarii stimulentului de insertie potrivit alin. (1) de la data intrarii in vigoare a prevederilor art. I din prezenta ordonanta de urgenta, persoanele depun o noua cerere in termen de 30 de zile lucratoare de la aceasta data. 
 
(3) In situatia in care se depaseste termenul prevazut la alin. (2), stimulentul de insertie se acorda de la data depunerii cererii. 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]