Vesti bune pentru parintii care doresc sa se intoarca la munca, in contextul in care stimulentul de insertie de 1.500 lei ar putea fi acordat acelora care se intorc in campul muncii inainte de implinirea varstei de un an a copilului, nu doar sase luni, asa cum este in prezent.
Concret, vor beneficia de acest stimulent de insertie de 1.500 lei si parintii care se intorc pana intr-un an, la locul de munca. In momentul de fata, beneficiaza de aceasta suma doar cei care se intorc pana in 6 luni, dupa nasterea copilului, respectiv un an, in cazul copilului cu dizabilitati.
In urma cu cateva luni, Comisia de munca si protectie sociala propunea un
proiect de lege in acest sens, iar acesta a primit aviz favorabil, dar acum are nevoie de votul Camerei Deputatilor pentru a merge mai departe.
Va readucem aminte ca anul acesta, in luna aprilie, a intrat in vigoare si OUG 26/2021, pentru majorarea stimulentului de reinsertie si noua procedura de aprobare a concediului de maternitate.
Stimulent de insertie de 1.500 lei si pentru cei care au copii cu dizabilitati
In acest context, stimulentul de insertie de 1.500 lei va fi acordat parintelui care revine la munca inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, respectiv doi ani in cazul copilului cu dizabilitati, prevede proiectul de lege.
ATENTIE!
Stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de copil a varstei de 3 ani fara a mai fi necesar ca salariatul sa revina la locul de munca si sa realizeze venituri impozabile cu 60 de zile anterior implinirii de catre copil a varstei de 2 ani.
Aceasta modificare a fost introdusa prin OUG 26/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
Conform art. IV din acest act normativ:
Art. IV. - (1) Prevederile art. 7 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica si persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copiilor si/sau de stimulentul de insertie;
b) realizeaza venituri supuse impozitului din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) copiii nu au implinit varsta de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.
(2) In vederea acordarii stimulentului de insertie potrivit alin. (1) de la data intrarii in vigoare a prevederilor art. I din prezenta ordonanta de urgenta, persoanele depun o noua cerere in termen de 30 de zile lucratoare de la aceasta data.
(3) In situatia in care se depaseste termenul prevazut la alin. (2), stimulentul de insertie se acorda de la data depunerii cererii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<