Ministerul Muncii a publicat proiectul de ordonanta de urgenta care propune majorarea stimulentului de insertie de la 650 lei lunar la 1.500 lei pentru parintii care se intorc la serviciu inainte de implinirea varstei de 6 luni a copilului.
”Prin acest proiect de OUG modificam cadrul legal pentru concediul si indemnizatia lunara, in sensul in care crestem stimulul de reinsertie pentru parintele care se intoarce la munca inainte de 6 luni, acesta fiind in concediul de crestere a copilului. (…) ”Pana acum, foarte foarte putini parinti au optat sa revina la munca mai repede. Noi mizam ca prin aceasta masura, cel putin un sfert dintre parinti sa revina mai repede la munca”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
Conform proiectului, ar urma sa se aplice urmatoarele modificari:
“Art. 7 – (1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
a) in cuantum de 1500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricand inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati”.
De asemenea, din momentul in care parintele opteaza pentru revenirea la locul de munca inainte de implinirea varstei de 6 luni a copilului, nu se mai acorda indemnizatia de crestere a copilului, aceste doua sume neputand fi cumulate.
Proiectul poate fi consultat integral
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu dizabilitati pe posturile vacanteIntrebare: Suntem o companie din industria horeca cu aprox. 120 angajati. Dorim sa ne clarificati cu privire la angajarea de persoane cu dizabilitati/handicap. Este o obilgatie legala? Ce se intampla daca nu angajam? Am inteles ca legislatia s-a schimbat cu 1 ian 2025. Mentionam ca nu avem angajati de acest fel in companie. Lunar din fondul de handicap folosim jumatate din suma pentru achizitia de diverse produse de la unitati protejate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatoare legala. Obligatiile angajatoruluiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Suntem o societate care aplica prevederile art. 141 din Codul muncii, activitatea nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii (supermarket) astfel ca in data de 1 Mai - sarbatoare libera legala, o parte din colegi au lucrat. Un salariat care lucreaza 21 de zile in luna Mai, din care o zi a lucrat-o pe data de 1 Mai, a beneficiat de 10 libere in luna, trebuie sa-i mai acordam inca o zi libera, in termen de 30 zile, pentru ca a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<