Ministerul Muncii a publicat proiectul de ordonanta de urgenta care propune majorarea stimulentului de insertie de la 650 lei lunar la 1.500 lei pentru parintii care se intorc la serviciu inainte de implinirea varstei de 6 luni a copilului.
”Prin acest proiect de OUG modificam cadrul legal pentru concediul si indemnizatia lunara, in sensul in care crestem stimulul de reinsertie pentru parintele care se intoarce la munca inainte de 6 luni, acesta fiind in concediul de crestere a copilului. (…) ”Pana acum, foarte foarte putini parinti au optat sa revina la munca mai repede. Noi mizam ca prin aceasta masura, cel putin un sfert dintre parinti sa revina mai repede la munca”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
Conform proiectului, ar urma sa se aplice urmatoarele modificari:
“Art. 7 – (1) Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
a) in cuantum de 1500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricand inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati”.
De asemenea, din momentul in care parintele opteaza pentru revenirea la locul de munca inainte de implinirea varstei de 6 luni a copilului, nu se mai acorda indemnizatia de crestere a copilului, aceste doua sume neputand fi cumulate.
Proiectul poate fi consultat integral
AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<