Editorial. Munca de acasa. Beneficii sau dezavantaje pe termen lung?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
19 Iulie 2021
19 Iulie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
program flexibilbeneficii munca de acasatelemuncadezavantaje munca de acasa
Editorial. Munca de acasa. Beneficii sau dezavantaje pe termen lung?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Munca de acasa a devenit, de-a lungul pandemiei, noua realitate sau noul “normal” inclusiv pentru angajatii care nu avusesera niciodata parte de program flexibil sau telemunca. Aceasta schimbare a venit cu bune si cu rele, cu plusuri si cu minusuri. 
 
Daca pentru unii angajati munca de acasa inseamna o perioada de vis in care isi pot incepe programul de lucru din confortul propriei case, pentru multi alti salariati telemunca a insemnat un exercitiu continuu de echilibristica si jonglerie intre viata personala si cea profesionala. 
 
Sa vedem insa care ar fi unele dintre beneficiile muncii de acasa, inainte de a trece la efectele negative, pe termen lung, ale unui astfel de sistem. 
 
Munca de acasa poate insemna, pentru unii, un echilibru, o rutina in care timpul de deplasare de la locul de munca sa poata fi acum folosit in alte scopuri, iar productivitatea generala sa creasca. Mai multi, angajatii pot alege daca lucreaza dintr-o cafenea sau din propria casa, daca incep munca mai devreme sau mai tarziu, profitand de faptul ca nu mai sunt nevoiti sa se pregateasca pentru mersul la birou. 
 
Un alt beneficiu il reprezinta economiile financiare care, pe termen lung, se pot dovedi semnificative. Dispar astfel cafelele cumparate dimineata, pranzul luat impreuna cu colegii, ambele la preturi cu mult peste ce ne costa cand ne pregatim cafeaua acasa sau mancam o portie din pranzul pregatit cu o zi inainte. Realitatea din “teritoriul” locuintei arata, deci, cu totul altfel, inclusiv din acest punct de vedere. 
 
Ne gestionam diferit timpul. O recunoastem sau nu, atunci cand lucram de acasa, putem sa ne organizam altfel timpul de lucru, sa gatim un pranz rapid in pauza de masa sau chiar sa tragem un pui de somn. Munca de acasa capata chipuri si valente noi, oferindu-ne, in general, mai multa libertate in ce priveste indeplinirea sarcinilor de lucru, cel putin partial. 
 
Sa vedem care sunt insa si dezavantajele pe termen lung. Nu sunt deloc de neluat in seama pentru ca au consecinte negative inclusiv asupra sanatatii noastre. 
 
Inainte de orice, lipsa de miscare isi va spune cuvantul, inclusiv la nivel mental. Sanatatea noastra si un tonus bun se mentin cu ajutorul miscarii facute zilnic, iar cele cateva zeci de minute de mers pe jos din fiecare zi (exceptand situatiile in care va deplasati doar cu masina si nu faceati nici inainte de pandemie miscare) isi vor spune cuvantul, de la luarea in greutate, pana la dureri de spate accentuate si oboseala cronica venita tocmai din aceasta lipsa de miscare sau de exercitii fizice. 
 
Avem nevoie de socializare, de chipuri noi, de interactiuni cat mai diverse. Oricat de tare tinem la familia noastra, ca fiinte sociale avem nevoie de diversitate, de lucruri noi, de discutii care sa ne energizeze, sa ne stimuleze curiozitatea si creativitatea, de schimbat mediul pentru a antrena creierul in directiile amintite anterior. Practic, nu suntem facuti sa ne petrecem mare parte din timp intre patru pereti, adesea fara pic de interactiune cu o alta persoana. Ori munca de acasa a schimbat peisajul de la birou tocmai cu o astfel de atmosfera care, pentru multi angajati, a devenit una apasatoare. 
 
Retragerea noastra din viata obisnuita de la locul de munca, lipsa de evenimente din domeniul de activitatea si lipsa interactiunii inseamna si o disparitie in plan profesional, alaturi de scaderea sanselor de promovare si dezvoltare profesionala. Avem nevoie sa ne facem auziti, sa fim vazuti, sa ne putem pune in practica ideile. Mediul online ofera prea putin din ceea ce ofera interactiunile reale si oportunitatile care se ivesc in urma unor conferinte de profil, evenimente offline specifice si altele asemenea. Mai mult, din ce in ce mai multi angajati recunosc ca intalnirile online ii obosesc peste masura, ca nu se mai pot concentra si ca ar prefera sa revina la sedintele de dinainte de pandemie. 
 
S-ar parea ca, in functie de viata si personalitatea fiecarui angajat in parte, munca de acasa poate inclina balanta mai mult inspre avantaje sau, dimpotriva, inspre dezavantaje. Dar largind aceasta perspectiva si tinand cont de faptul ca avem cu totii, mai mult sau mai putin, nevoie de socializare, de miscare, de interactiuni reale, un echilibru intre cele doua pare a fi varianta ideala, un mix nou de munca de acasa cu viata de la birou, un tip nou de program flexibil pe care atat angajatorii, cat si salariatii ar trebui sa il aiba in vedere. 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]