Angajatorii care nu respecta drepturile angajatilor, privind zilele libere decretate prin lege, risca amenzi de pana la 10.000 de lei.
Inspectoratul Teritorial de Munca Arad subliniaza faptul ca prima si a doua zi de Pasti, precum si ziua de 1 Mai, sunt zile libere, conform art. 139 alin. 1 din Codul Muncii - L. 53 din 2003.
„In cazul in care agentii economici nu se conformeaza acestor dispozitii imperative sunt pasibili de amenda contraventionala de pana la 10.000 de lei, conform art. 260 alineatul 1 litera g din Codul Muncii”, informeaza Valentin Vanci, inspectorul sef al Inspectoratul Teritorial de Munca Arad, citat de Aradon.ro.
Exceptii sunt permise doar in situatia unitatilor unde activitatea nu poate fi sistata, pe baza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. Salariatii care lucreaza in aceste unitati, vor primi compensare cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
In caz contrar, cand, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii vor beneficia de un spor la salariul de baza, nu mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator pentru munca prestata in programul normal de munca, mai noteaza sursa.
Reamintim sarbatorile legale si zilele nelucrartoare stabilite de legislatia muncii:
1 si 2 ianuarie
prima si a doua zi de Pasti – in 2014, aceste zile sunt in 20 si 21 aprilie
Ziua Muncii - 1 mai
prima si a doua zi de Rusalii – in 2014, aceste zile sunt in 8 si 9 iunie
Adormirea Maicii Domnului – 15 august
Sfantul Andrei – 30 noiembrie
Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie
prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie
Angajatii carora li se incalca drepturile la zilele libere acordate prin lege, pot depune sesizari la ITM sau pot initia un proces cu angajatorul.