Proiect de modificare Codul Muncii! S-au strans 150.000 de semnaturi!

codul munciiinitiativa legislativadurata timpului de muncaprevederi referitoare la munca suplimentarasalariul de baza minim brut pe tara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atentionam asupra unei noi initiative legislative a cetatenilor "Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii".

Conform unei informari din partea Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania, s-au strans deja 150.000 de semnaturi de la salariatii afiliati la BNS, familiile acestora, angajati neafiliati la sindicate, pensionari si nu numai.

Proiectul de modificare si completare a Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii a fost depus la Senat in data de 22 decembrie 2014 si prevede consolidarea unei solutii legislative care sa asigure un cadru normativ echilibrat in distribuirea drepturilor si obligatiilor partenerilor in relatiile de munca.

In mod concret, se doresc mai multe drepturi pentru angajati in contractele colective si individuale de munca. Discutam despre durata timpului de munca, prevederi referitoare la munca suplimentara, salariul de baza minim brut pe tara, reglementarea telemuncii si nu numai!

Mai mult, se urmareste modificarea Legii Dialogului Social nr. 62/2011 in ceea ce priveste partea sindicala.


Transmiterea propunerilor de schimbare a CIM se face in scris!
In mod concret, Proiectul de lege despre care discutam prevede ca angajatorul va fi obligat sa comunice in scris angajatului orice fel de propunere de modificare a Contractului Individual de Munca.


In termen de maxim 10 zile, salariatul trebuie sa dea raspuns scris. Daca discutam despre un raspuns pozitiv, de acord, atunci actul aditional la contract se va incheia in termen de 15 zile.

Atentie! Daca salariatul nu este de acord cu ce propunere are angajatorul, contractul nu poate fi modificat.

La fel, contractul nu se modifica daca nu se ofera raspuns in termen de 10 zile de catre angajat!




CLAUZA de NECONCURENTA

Proiectul mai prevede modificarea art. 21, dupa cum urmeaza:


"La incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si introduce in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie oblifat ca in timpul executarii contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada existentei contractului individual de munca."

Mai mult, referitor la clauza de neconcurenta, se indica faptul ca partile nu vor putea conveni introducerea unei clauze de neconcurenta in contractul individual de munca decat in situatia in care angajatorul dovedeste ca prestarea unei activitati de catre salariat in conditiile alineatului (1) este de natura sa produca un prejudiciu.


Obiectivele de performanta

Mai mult, proiectul de fata impune si introducerea a 2 noi articole referitoare la obiectivele de performanta. Primul articol prevede ca obiectivul de performanta presupune, pe langa indeplinirea la timp si intocmai a atributiilor de serviciu, obtinerea de rezutlate concrete si evaluabile, care materializeaza o imbunatatire generala a activitatii unitatii sau a compartimentului functional din care face parte salariatul.

Atentie la faptul ca obiectivele de performanta ar putea fi negociate colectiv, fiind stabilite pe categorii de salariati.

Atentie! Neatingerea obiectivelor de performanta nu poate constitui motiv de concediere pentru necorespundere profesionala.


Angajare de personal dupa concedieri colective

Proiectul mai sus mentionat urmareste operarea de modificari in alineatele 1-5 ale articolului 74.

In mod concret, alineatul (1) prevede faptul ca angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.

Atentie! Daca in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul trebuie sa  transmita salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa si sa ii reangajeze pe aceleasi locuri de munca, fara examen, concurs sau perioada de proba!


Mai mult, articolul 84 se modifica la alineatul (1) dupa cum urmeaza:

"Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni."



Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema! Vor urma informatii in exclusivitate si comentariile expertilor!




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciiinitiativa legislativadurata timpului de muncaprevederi referitoare la munca suplimentarasalariul de baza minim brut pe tara

Data aparitiei: 04 Februarie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de modificare Codul Muncii! S-au strans 150.000 de semnaturi! Nota: 4.45 din 5 - 19 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]