O propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii a fost inregistrata la Senat recent, asa ca salariatii romani pot avea motive de bucurie. In acest sens, vor avea 2
zile libere legale suplimentare, conform expunerii de motive.
Asa cum se poate vedea in cadrul
propunerii mentionate, atat ziua de Boboteaza, cat si Ziua Sfantului Proroc loan Botezatorul ar putea deveni zile libere legale. Vorbim despre datele de 6 si 7 ianuarie:
"Propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.139 din LSarbatoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Boboteaza, asa cum mai este numita in termeni populari, este unica si prin aceea ca, in aceasta zi, cea mai mare parte a credinciosilor ortodocsi sunt prezenti la biserica pentru a primi Agheasma Mare; in traditia ortodoxa. Sfintirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o randuiala liturgica savarsita doar de Boboteaza.
Sustinem cele mai sus mentionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantata la articolul nr.l8 din „Declaratia Universala a Drepturilor Omului”, la articolul nr.lO din „Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene”, la articolul nr.9 din „Conventia Europeana a Drepturilor Omului”, la articolul nr.29 din „Constitutia Romaniei” precum si de „Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor”. In mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croatia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua deegea nr.53/2003 - Codul muncii 6 ianuarie a fost inclusa ca sarbatoare legala, zi nelucratoare, tocmai pentru importanta ei religioasa.
Strans legata de sarbatoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a savarsit Botezului Domnului, Sfantul Proroc loan Botezatorul, in ziua de 7 ianuarie, in fiecare an. Pentru crestinii ortodocsi care utilizeaza calendarul neindreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importanta pentru ca, la aceasta data, este praznuita Nasterea Domnului. Din acest motiv, mai multe tari din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
In acest context, data fiind importanta religioasa a zilei de 7 ianuarie, consideram necesara si declararea acesteia ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Avand in vedere cele mentionate mai sus, propunem spre dezbatere si adoptare initiativa legislativa pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, astfel incat zilele de 6 (Sarbatoarea Botezului Domnului) si 7 ianuarie (Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul), sarbatori deosebit de importante pentru crestinii ortodocsi, si nu numai, sa fie declarate ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza."
Va reamintim ca in 2022, salariatii romani au 15 zile libere legale. Totusi, 6 dintre zilele libere vor pica, din nefericire, in weekend. Restul de 9 vor fi in timpul saptamanii, astfel ca angajatii au la dispozitie ocazia de a se bucura de timp liber, fara a fi nevoie sa-si ia o zi de concediu.
Iata calendarul zilelor libere legale 2022: cate zile libere avem de la stat...
vezi aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<