PROIECT: salariul minim brut se majoreaza la 3.300 lei, incepand cu 1 octombrie

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Septembrie 2023
21 Septembrie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
salariul minim brut 3.300 leimajorare salariu minim brut 1 octombrie 2023salariul minim brut majorat
PROIECT: salariul minim brut se majoreaza la 3.300 lei, incepand cu 1 octombrie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune in ceea ce priveste salariile romanilor, avand in vedere ca un proiect de lege postat recent pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale propune ca salariul minim brut sa fie de 3.300 de lei, incepand cu 1 octombrie.
 
Concret, daca propunerea aflata in transparenta decizionala va deveni lege, textul va fi urmatorul:
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal? Ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea domeniului dvs. de activitate, detalii AICI >>>
 
"HOTARARE pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
 
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
 
ART. 1
 
 Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,96 lei/ora.
 
ART. 2
 
 La data prevazuta la art.1, Hotararea Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1186 din 9 decembrie 2022, se abroga."
 
 
In nota de fundamentare a proiectului se mentioneaza ca:
 
"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 3.300 lei lunar incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari de Guvern, ceea ce reprezinta o crestere de 10%, fata de luna septembrie 2023. In luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/ora pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe luna, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/ora pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/luna".
 
Va reamintim ca, in momentul prezent, in Romania beneficiaza de salariul minim brut garantat in plata un numar de circa 1,5 milioane de salariati, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 28% din numarul total de salariati activi. De majorarea salariului de baza minim de 3.300 de lei vor beneficia un numar de 1.867.588 salariati, precizeaza autoritatile.
 
Majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata are impact asupra cresterii consumului cu o influenta si asupra importului bunurilor de consum. Cresterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca datorita faptului ca munca devine mai atractiva pentru anumite categorii de salariati (femei, tineri etc.)
 

Ce beneficii va aduce majorarea salariului minim brut de la 1 octombrie?

 
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influenteaza multe drepturi si obligatii, cum ar fi: modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate, intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim; modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala, intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate.
 
Totodata, majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru.
 
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata are impact asupra cresterii consumului cu o influenta si asupra importului bunurilor de consum.
 
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]