PROIECT: salariul minim brut se majoreaza la 3.300 lei, incepand cu 1 octombrie

salariul minim brut 3.300 leimajorare salariu minim brut 1 octombrie 2023salariul minim brut majorat
PROIECT: salariul minim brut se majoreaza la 3.300 lei, incepand cu 1 octombrie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune in ceea ce priveste salariile romanilor, avand in vedere ca un proiect de lege postat recent pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale propune ca salariul minim brut sa fie de 3.300 de lei, incepand cu 1 octombrie.
 
Concret, daca propunerea aflata in transparenta decizionala va deveni lege, textul va fi urmatorul:
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal? Ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea domeniului dvs. de activitate, detalii AICI >>>
 
"HOTARARE pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata
 
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
 
ART. 1
 
 Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,96 lei/ora.
 
ART. 2
 
 La data prevazuta la art.1, Hotararea Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1186 din 9 decembrie 2022, se abroga."
 
 
In nota de fundamentare a proiectului se mentioneaza ca:
 
"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 3.300 lei lunar incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari de Guvern, ceea ce reprezinta o crestere de 10%, fata de luna septembrie 2023. In luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/ora pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe luna, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/ora pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/luna".
 
Va reamintim ca, in momentul prezent, in Romania beneficiaza de salariul minim brut garantat in plata un numar de circa 1,5 milioane de salariati, ceea ce reprezinta un procent de aproximativ 28% din numarul total de salariati activi. De majorarea salariului de baza minim de 3.300 de lei vor beneficia un numar de 1.867.588 salariati, precizeaza autoritatile.
 
Majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata are impact asupra cresterii consumului cu o influenta si asupra importului bunurilor de consum. Cresterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocuparii in sectoarele in care exista cerere de forta de munca datorita faptului ca munca devine mai atractiva pentru anumite categorii de salariati (femei, tineri etc.)
 

Ce beneficii va aduce majorarea salariului minim brut de la 1 octombrie?

 
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara influenteaza multe drepturi si obligatii, cum ar fi: modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate, intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim; modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala, intrucat venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate.
 
Totodata, majorarea propusa va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru.
 
Majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata are impact asupra cresterii consumului cu o influenta si asupra importului bunurilor de consum.
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariul minim brut 3.300 leimajorare salariu minim brut 1 octombrie 2023salariul minim brut majorat

Data aparitiei: 21 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PROIECT: salariul minim brut se majoreaza la 3.300 lei, incepand cu 1 octombrie Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]