Masuri compensatorii pentru angajatori, in cazul zilelor libere legale platite - PROIECT RESPINS

masuri compensatorii angajatorizile libere platite masuri compensatorii
Masuri compensatorii pentru angajatori, in cazul zilelor libere legale platite - PROIECT RESPINS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 
UPDATE 06.09.2023:
 
Va informam ca in cadrul zilei de 5 septembrie, propunerea legislativa privind masurile compensatorii ale fondului de salarii in cazul instituirii de sarbatori legale in care nu se lucreaza a fost respinsa in unanimitate la Senat, cu 91 de voturi impotriva si o abtinere.
 
Concret, Consiliul legislativ a criticat propunerea, declarand ca motivele nu sunt bine intemeiate, iar cei care au formulat propunerea par sa nu fie bine familiarizati cu legile in vigoare, in ceea ce priveste zilele libere legale acordate salariatilor romani.
 
Stirea initiala din aprilie 2023:

Angajatorii ar putea fi compensati pentru oferirea zilelor libere platite legale, in contextul in care un nou proiect de lege depus recent la Senat are in vedere sustinerea acestora.
 
Concret, discutam despre o propunere legislativa privind masurile compensatorii ale fondului de salarii in cazul instituirii de sarbatori legale in care nu se lucreaza, inaintata la Senat pentru dezbatere, in data de 11.04.2023.
 
In expunerea de motive se poate vedea ca:
 
"In Romania, salariatii, indiferent de sectorul in care activeaza angajatorii acestora, beneficiaza de 15 zile de sarbatoare legala nelucratoare, prevazute la art. 139 dln Legea nr. 53/2003 - Codul rnuncii, republicata. Fata de cele sase reglementate in anul 2003, anul adoptarii Codului muncii, numarul acestora a crescut pana in prezent de 2,5 ori. Daca anul 2003 situa Romania in coada clasamentului privind numarul sarbatorilor pentru care se acorda zile libere, anul 2023 ne-a propulsat pe primele locuri, in urma na Frantei, Germaniei, Belgiei sau Spaniei cu cate 11, 9, respectiv 8 zile.
 
(...)
 
Considerand ca orice prevedere suplimentara privind zile libere suportate de angajator inseamna cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei intreprinderi, ca proliferarea lor ar putea impinge firmele cu situatie financiara fragilizata de crizele suprapuse pe care le traverseaza economia inspre pierderi si faliment, initiativa legislativa propune ca orice astfel de noua reglementare sa fie insotita de masuri compensatorii: suportarea cheltuielilor salariale respective din bugetul consolidat (de ex. Fondul de creante salariale, Fondul de asigurari sociale de somaj) sau compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contributii obligatorii pe forta de munca. (de ex. contributia asiguratorie de munca) aferente zilelor nelucrate ori alte deduceri sau facilitati."
 

Modificarea art. 139 din Codul Muncii

 
Daca propunerea legislativa va intra in vigoare, va duce la modificarea art. 139 Codul Muncii, ceea ce inseamna ca acesta va avea urmatorul continut:
 
"Art. 1
 
Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicataln Monitorul Oficial al Romafflei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, eu modificarile si completarile ulterioare, in sensul majorarii numarului zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza este interzis in lipsa aplicarii de masuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat.
 
Art. 2
 
(1) Prin angajator din mediu privat se Intelege orice operator economic cu capital integral/majoritar privat caruia nu li sunt aplicabile prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata 1n Monitorul Oficial a1 Romaniei, Partea I, nr. 492 din. 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
(2) Prin masuri compensatorli se Intelege dispozitii fiscale de natura facilitatilor, deducerilor, compensarilor sau similare al caror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectarii prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii.
 
Art. 3 — Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024."
 
 
ATENTIE! Acest proiect de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Senatului pentru a merge mai departe.

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
masuri compensatorii angajatorizile libere platite masuri compensatorii

Data aparitiei: 06 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Masuri compensatorii pentru angajatori, in cazul zilelor libere legale platite - PROIECT RESPINS Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]