UPDATE 06.09.2023:
Va informam ca in cadrul zilei de 5 septembrie, propunerea legislativa privind masurile compensatorii ale fondului de salarii in cazul instituirii de sarbatori legale in care nu se lucreaza a fost respinsa in unanimitate la Senat, cu 91 de voturi impotriva si o abtinere.
Concret, Consiliul legislativ a criticat propunerea, declarand ca motivele nu sunt bine intemeiate, iar cei care au formulat propunerea par sa nu fie bine familiarizati cu legile in vigoare, in ceea ce priveste zilele libere legale acordate salariatilor romani.
Stirea initiala din aprilie 2023:
Angajatorii ar putea fi compensati pentru oferirea zilelor libere platite legale, in contextul in care un nou proiect de lege depus recent la Senat are in vedere sustinerea acestora.
Concret, discutam despre o propunere legislativa privind masurile compensatorii ale fondului de salarii in cazul instituirii de sarbatori legale in care nu se lucreaza, inaintata la Senat pentru dezbatere, in data de 11.04.2023.
"In Romania, salariatii, indiferent de sectorul in care activeaza angajatorii acestora, beneficiaza de 15 zile de sarbatoare legala nelucratoare, prevazute la art. 139 dln Legea nr. 53/2003 - Codul rnuncii, republicata. Fata de cele sase reglementate in anul 2003, anul adoptarii Codului muncii, numarul acestora a crescut pana in prezent de 2,5 ori. Daca anul 2003 situa Romania in coada clasamentului privind numarul sarbatorilor pentru care se acorda zile libere, anul 2023 ne-a propulsat pe primele locuri, in urma na Frantei, Germaniei, Belgiei sau Spaniei cu cate 11, 9, respectiv 8 zile.
(...)
Considerand ca orice prevedere suplimentara privind zile libere suportate de angajator inseamna cheltuieli pe seama rezultatelor financiare ale unei intreprinderi, ca proliferarea lor ar putea impinge firmele cu situatie financiara fragilizata de crizele suprapuse pe care le traverseaza economia inspre pierderi si faliment, initiativa legislativa propune ca orice astfel de noua reglementare sa fie insotita de masuri compensatorii: suportarea cheltuielilor salariale respective din bugetul consolidat (de ex. Fondul de creante salariale, Fondul de asigurari sociale de somaj) sau compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contributii obligatorii pe forta de munca. (de ex. contributia asiguratorie de munca) aferente zilelor nelucrate ori alte deduceri sau facilitati."
Modificarea art. 139 din Codul Muncii
Daca propunerea legislativa va intra in vigoare, va duce la modificarea art. 139 Codul Muncii, ceea ce inseamna ca acesta va avea urmatorul continut:
"Art. 1
Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicataln Monitorul Oficial al Romafflei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, eu modificarile si completarile ulterioare, in sensul majorarii numarului zilelor de sarbatoare legala in care nu se lucreaza este interzis in lipsa aplicarii de masuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat.
Art. 2
(1) Prin angajator din mediu privat se Intelege orice operator economic cu capital integral/majoritar privat caruia nu li sunt aplicabile prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata 1n Monitorul Oficial a1 Romaniei, Partea I, nr. 492 din. 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Prin masuri compensatorli se Intelege dispozitii fiscale de natura facilitatilor, deducerilor, compensarilor sau similare al caror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectarii prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii.
Art. 3 — Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024."
ATENTIE! Acest proiect de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Senatului pentru a merge mai departe.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Posibilitate continuare activitate. Pensie limita de varstaIntrebare: Avem un angajat (nascut la data de 09.08.1962.), pentru care am primit de la Casa Teritoriala de Pensii o informare legata de decizia de admitere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, data emiterii deciziei de pensionare fiind 10.01.2025. Angajatul doreste sa lucreze in continuare. Intrebarea noastra este suntem obligati sa desfacem CIM? Daca da, cu ce data? Dupa desfacerea CIM putem sa reangajam fara ca dl. in cauza sa nu piarda pensia? Am avea nevoie urgent de un raspuns!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu clauza de telemunca. Act aditional de modificare telemunca hibridIntrebare: Avem situatia urmatoare: - cim actual cu clauza de telemunca - Recent ni s-a impus lucrul de la birou 3 zile pe saptamana (conditiile impuse: WFO minim 3 zile/saptamana, Luni este munca de la birou, Fara zile consecutive de lucru de acasa) Care este cel mai corect mod de a implementa in contractul de munca acest nou regim hibrid? este obligatoriu sa facem act aditional sau este suficienta o decizie interna? Care este cea mai corecta formulare pentru noua clauza de regim hibrid in CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<