Vesti bune pentru salariatii parinti, in contextul in care legea s-ar putea schimba din nou in favoarea acestora, oferindu-le mai multe oportunitati de a fi alaturi de cei mici, chiar si in timpul programului de munca.
Concret, discutam despre o initiativa legislativa care propune ca salariatii care au in intretinere copii in varsta de pana la 8 ani, sa beneficieze, la cerere, de 4 zile pe luna munca la domiciliu/ telemunca, cu exceptia situatiilor in care locul de munca nu o permite.
Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat! Si amenzile nu sunt deloc mici.
Aflati din ghidul nostru – Telemunca sau munca si de acasa – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea, detalii AICI >>>
Este vorba despre un proiect de lege adoptat de Senat la finalul lunii mai, proiect initiat de o serie de deputati si senatori PNL si UDMR. In data de 6 iunie a.c. proiectul a fost inregistrat la Camera Deputatilor pentru dezbatere, aceasta fiind for decizional in acest sens.
"Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si ingrijitorilor prevede la art. 9, „formule flexibile de lucru", ca „statele membre iau masurile necesare pentru a se asigura ca lucratorii cu copii de pana la o anumita varsta, de cel putin opt ani, precum si ingrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru in scopuri de ingrijire. (...)
Prin urmare, posibilitatea realizarii activitatii de munca la domiciliu/telemunca reprezinta o masura speciala care vine in sprijinul parintilor care au responsabilitati de ingrijire copii in varsta de pana la 8 ani si faciliteaza concilierea vietii profesionale si a vietii de familie. Totodata, vine in sprijinul parintilor in ceea ce priveste sansele pe piata muncii, egalitatea de tratament la locul de munca si promovarea unui nivel ridicat al ocuparii fortei de munca.
Propunerea legislativa stabileste, de asemenea, faptul ca cererea prevazuta pentru realizarea activitatii de munca la domiciliu/telemunca trebuie sa fie Insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau a reprezentantului legal, din care sa rezulte ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat munca la domiciliu/telemunca."
In forma adoptata de Senat, Codul Muncii se va schimba si va avea urmatorul continut:
"ART. 118*1 va avea urmatorul cuprins:
(1) La cerere, salariatii care au in intretinere copii cu varsta de pana la 8 ani, beneficiaza de 4 zile pe luna de munca la domiciliu sau in regim de telemunca in conditiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, cu exceptia situatiilor in care natura sau felul muncii nu permite desfasurarea activitatii in astfel de conditii.
(2) In situatia in care ambii parinti sau reprezentanti legali sunt salariati, cererea prevazuta la alin. (1) va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere a celuilalt parinte sau reprezentant legal, din care sa rezulte faptul ca, pentru aceeasi perioada, acesta nu a solicitat concomitent desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu. (...)"
Atentie - acest proiect de lege NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, de promulgarea de catre presedintele tarii si publicarea in Monitorul Oficial pentru a produce efecte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<