Angajatorul este obligat sa garanteze plata unui salariu brut lunar minim egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Asadar, daca aveti salariati platiti in acord, tineti cont de nivelul salariului minim brut pe tara, garantat pentru salariati, in functie de numarul de ore pe zi.
Exemplu: Angajatul lucreaza la program de 8 ore pe zi, de luni pana vineri. Angajatul este platit in acord, pentru realizarea anumitor produse finite sau lucrari. In esenta, angajatorul doreste sa il plateasca in functie de realizari.
Angajatorul are voie sa ii ofere un salariu mai mic de suma salariului minim pe economie daca acesta nu isi realizeaza norma impusa.
Evident, angajatorul va trebui sa impuna un salariu de baza fix (care nu va fi inferior decat salariul de baza minim brut pe tara) si un adaos la salariul de baza in functie de numarul de piese realizate, lucrari terminate samd.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Portal Codul Muncii
Nu uitati faptul ca din data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore in medie pe luna in anul 2016, reprezentand 7,382 de lei pe ora.
Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in prezenta hotarare de guvern, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.
De la 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 8 de ore pe zi, in anul 2016.
Acordarea unui salariu minim de 1250 de lei presupune suma de 1.532 de lei din partea angajatorului. Angajatul ramane cu cca 912 de lei, salariu net.