Angajatul platit in acord nu va avea salariul inferior celui minim pe economie

Maria Nicutar
Maria Nicutar
18 Februarie 2016
18 Februarie 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
plata in acordsalarizare in acordsalariu in acordsalariu minim pe economiesalariu angajati in acord
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mare atentie la salarizarea in acord. Chiar si atunci cand platiti angajatii in functie de numarul de piese realizate sau in functie de proiectele indeplinite samd, tot nu aveti dreptul sa stabiliti salarii de baza prin contractul individual de munca sub nivelul salariului minim brut pe tara.

Angajatorul este obligat sa garanteze plata unui salariu brut lunar minim egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

Asadar, daca aveti salariati platiti in acord, tineti cont de nivelul salariului minim brut pe tara, garantat pentru salariati, in functie de numarul de ore pe zi.

Exemplu: Angajatul lucreaza la program de 8 ore pe zi, de luni pana vineri. Angajatul este platit in acord, pentru realizarea anumitor produse finite sau lucrari. In esenta, angajatorul doreste sa il plateasca in functie de realizari.

Angajatorul are voie sa ii ofere un salariu mai mic de suma salariului minim pe economie daca acesta nu isi realizeaza norma impusa.

Evident, angajatorul va trebui sa impuna un salariu de baza fix (care nu va fi inferior decat salariul de baza minim brut pe tara) si un adaos la salariul de baza in functie de numarul de piese realizate, lucrari terminate samd.


Nu uitati faptul ca din data de 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1.250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 de ore in medie pe luna in anul 2016, reprezentand 7,382 de lei pe ora.

Stabilirea salariului de baza sub nivelul celui prevazut la art. 1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de munca in care salariul minim este stabilit sub cel mentionat in prezenta hotarare de guvern, in masura in care, potrivit legii, fapta nu constituie infractiune.


De la 1 mai 2016, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1250 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 8 de ore pe zi, in anul 2016.



Acordarea unui salariu minim de 1250 de lei presupune suma de 1.532 de lei din partea angajatorului. Angajatul ramane cu cca 912 de lei, salariu net.




NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]