Acest lucru este clarificat de art. 76 alin. (2) din Legea 204/2006 privind pensiile facultative. Astfel, contributia maxima pe care o poate retine angajatorul este de 15% din venitul salarial brut lunar.
Iata un caz intalnit in PortalCodulMuncii.ro: "Cativa salariati doresc sa se inscrie la pensii private facultative pilonul III cu plata fara contributia angajatorului a 200 ron pe luna. Va rog sa imi spuneti daca se poate deduce din baza de impozitare suma de 200 ron pe luna sau suma maxima de 150 ron, cat ar reveni din calculul a 400 euro pe an. Cum se procedeaza in cazul in care colegii sunt scutiti de plata impozitului? Se poate depasi suma lunara?"
Codul fiscal stabileste o suma maxima anuala ce se poate deduce la calculul impozitului pe venit de 400 Euro/an (la functia de baza).
Asadar, daca o persoana este scutita de la plata impozitului pe venit, angajatorul are obligatia ca pe baza actului individual de aderare sa retina si sa vireze contributia la pensii facultative in suma maxima de 15% din venitul salarial brut lunar.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Insa, in cazul acestor persoane nu se poate vorbi de o deducere la calculul impozitului pe venit cata vreme nu datoreaza acest impozit.
Sursa: PortalCodulMuncii