Ministrul Muncii: Nu vom avea resurse daca sistemul se va imparti in pensii speciale

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Mai 2016
23 Mai 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensiipensie publicapensie pentru limita de varsta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Ceea ce va trebui facut este sa se revina la un sistem de pensii unitar, pentru ca nu vom avea resurse daca sistemul se va imparti in pensii speciale", a precizat Dragos Paslaru, noul ministru al Muncii.

Ministrul Muncii a subliniat faptul ca in societatea romaneasca este o mare problema de solidaritate si nu vor mai exista resurse daca sistemul se va imparti in pensii speciale.


"Prin punctul de pensie incercam sa existe o echitate intre cat ai contribuit si cat vei lua. Pensiile speciale creeaza niste avantaje in plus - nu ca nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luati de la toti ceilalti. Iau dintr-un cos mare si dau unor categorii speciale niste pensii care creaza o structura privilegiata. Daca vom continua asa, pensiile nu au cum sa creasca pentru toti", a declarat Ministrul Muncii.


Conform acestuia, exista indexari de pensii care se realizeaza insa ele vor fi semnificative atunci cand bugetul de stat va creste. Acest lucru se poate intampla prin buna colectare a taxelor existente, prin cresterea taxelor sau prin cresterea eficientei folosirii banului public.


Ministrul Muncii a mai declarat, conform Ziare.com, faptul ca sustenabilitatea sistemului de pensii este puternic afectat iar in situatia in care nu se vor realiza modificari, in 2050 sistemul de pensii va fi in colaps.


Va amintim faptul ca pensia in Romania se compune din 3 categorii:

Pensia Pilonul I - se activeaza din momentul in care te angajezi si incepi sa cotizezi 10,5% CAS, contributie de asigurari sociale, respectiv pensie. Aici cotizezi pentru a sprijini actualii pensionari din sistem. Pentru tine vor contribui, cand vei iesi la pensie, angajatii viitori.


Pensia Pilonul II - se activeaza in mod obligatoriu, fara sa cotizezi in plus fata de CAS. Din cei 10,5% CAS, 5% se directioneaza catre pilonul II. Banii se acumuleaza in contul tau si pot fi folositi cand iesi la pensie, alaturi de banii din pensia publica Pilonul I. In cazul in care are loc decesul persoanei in cauza, banii din cont revin mostenitorilor. In caz de invaliditate de gradul II sau III nerevizuibil, primesti suma acumulata in cont pana la acel moment.

Pensia Pilonul III - este facultativa si reprezinta modalitatea prin care poti contribui cu pana la 15% din Venitul Lunar Brut. Poti contribui tu, angajatorul tau sau amandoi. Banii iti revin tie, in totalitate, dupa implinirea varstei de 60 de ani. Si acest tip de pensie poate deveni ajutor pentru mostenitorii tai, in caz de deces. De asemenea, in caz de invaliditate, atunci cand nu mai poti lucra, pensia privata facultativa te va sustine.

Cititi si:

Tot ce trebuie sa stii despre pensia ta. Tipuri de pensii, cotizare, cand se primesc banii, unde ai fost repartizat?


Da, salariatii pensionari beneficiaza de concediu medical platit


Categoriile de persoane care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare


NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]