Cati bani vom primi la pensie? Insuficient daca ne bazam doar pe pensia publica (pilonul I de pensii) si pe pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii). Toti specialistii ne recomanda sa punem bani deoparte daca nu avem deja o schema de pensii private.
Tipuri de pensii de care beneficiaza romanii:
1. pensia publica (pilonul I de pensii) reglementata de Legea nr. 263/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii) reglementata de Legea nr. 411/2004, republicata in Monitorul Oficial nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
Diurna legala in Romania si in strainatate
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
3. pensia privata facultativa (pilonul III de pensii) reglementata de Legea nr. 204/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 470 din 31 mai 2006.
4. produsele de asigurare de viata cu economisire si/sau acumulare de capital vandute de catre companiile de asigurari ca venit suplimentar la varsta pensionarii si in mentalul colectiv asimilate sub denumirea de asigurare de pensie privata reglementata de Legea nr. 32/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 148 din 10 aprilie 2000.
Pensia Pilonul I - se activeaza din momentul in care te angajezi si incepi sa cotizezi 10,5% CAS, contributie de asigurari sociale, respectiv pensie. Aici cotizezi pentru a sprijini actualii pensionari din sistem. Pentru tine vor contribui, cand vei iesi la pensie, angajatii viitori.
Pensia Pilonul II - se activeaza in mod obligatoriu, fara sa cotizezi in plus fata de CAS. Din cei 10,5% CAS, 3,5% se directioneaza catre pilonul II. Banii se acumuleaza in contul tau si pot fi folositi cand iesi la pensie, alaturi de banii din pensia publica Pilonul I. In cazul in care are loc decesul persoanei in cauza, banii din cont revin mostenitorilor. In caz de invaliditate de gradul II sau III nerevizuibil, primesti suma acumulata in cont pana la acel moment.
* Legea nr. 411/2004 prevede ca angajatii care contribuie la sistemul public de pensii si care au varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa adere la un fond de pensii administrat privat, in timp ce angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani pot opta sa adere la un astfel de fond.
Pensia Pilonul III - este facultativa si reprezinta modalitatea prin care poti contribui cu pana la 15% din Venitul Lunar Brut. Poti contribui tu, angajatorul tau sau amandoi. Banii iti revin tie, in totalitate, dupa implinirea varstei de 60 de ani. Si acest tip de pensie poate deveni ajutor pentru mostenitorii tai, in caz de deces. De asemenea, in caz de invaliditate, atunci cand nu mai poti lucra, pensia privata facultativa te va sustine.
O prezentare concisa despre cele trei tipuri de pensie descoperiti pe Pensiopedia.ro
Sa limpezim 3 notiuni importante:
Pensie pentru limita de varsta (PLV)
Pensia pentru limita de varsta reprezinta o suma de bani oferita persoanelor care indeplinesc in mod cumulativ conditiile aferente. Dupa iesirea la pensie pentru limita de varsta, persoanele beneficiare pot continua sa presteze activitate.
Pensia pentru limita de varsta implica incetarea contractului de munca in ziua in care persoana implineste varsta de pensionare. Un nou contract de munca se va incheia intre parti daca se doreste colaborarea in continuare.
PLV se acorda asiguratilor care indeplinesc in mod cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare realizat in sistemul public.
Pensie anticipata (PA)
PA se cuvine in urmatoarele conditii indeplinite cumulativ:
- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare
Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al PLV.
Pensie anticipata partial (PAP)
PAP se cuvine in urmatoarele conditii, indeplinite cumulativ
- cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare,
- persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
Cuantumul PAP se stabileste din cuantumul PLV care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea PLV.
Pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice va puteti calcula varsta de pensionare.
Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor de pensionare conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Cuantumul PLV se determina prin inmultirea punctajului mediu anual (Pma) realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie (Vpp).
Formula de calcul
P= Vpp X Pma
P = pensia,
Vpp = valoarea punctului de pensie
Pma = punctajului mediu anual.
In anul 2020, valoarea unui punct de pensie este de 1.265 lei in intervalul ianuarie-august 2020 si ar urma sa ajunga la 1.775 lei incepand cu septembrie 2020.
Punctajul mediu anual, realizat de asigurat in perioada de cotizare, se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare conform legii.
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna.
Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea (impartirea) salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Salariul minim brut a fost majorat de la 2080 lei la 2230 lei. Salariul minim brut majorat se aplica de la 1 ianuarie 2020.
Salariul mediu/brut si evolutia acestuia, in ultimii ani >>>
Am cautat informatii oferite de economisti si analisti financiari. Conform specialistilor, in medie, de la varsta de 20-25 de ani ar trebui sa punem deoparte minim 200-300 de lei pe luna pentru ca la varsta de pensionare sa avem parte de venituri decente timp de 10-15 ani.
Pentru o persoana care incepe sa economiseasca de la 20 de ani, timp de 45 de ani, cate 300 de lei pe luna, la final are in cont (fara dobanda), suma de:
300 ron x 12 luni = 3.600 de ron pe an economisiti
3.600 ron x 45 de ani = 162.000 de ron la varsta de pensionare de 65 de ani
162.000 ron = cca 36.000 de euro
Daca s-ar consuma in medie 1200 de ron pe luna, ar fi bani suficienti pentru aproximativ 10 ani.
Pentru o persoana care incepe sa economiseasca de la 35 de ani, timp de 30 de ani, cate 300 de lei pe luna, la final are in cont (fara dobanda), suma de:
300 ron x 12 luni = 3.600 de ron pe an economisiti
3.600 ron x 30 de ani = 108.000 de ron la varsta de pensionare de 65 de ani
108.000 ron = cca 24.000 de euro
Daca s-ar consuma in medie 1200 de ron pe luna, ar fi bani suficienti pentru aproximativ 7 ani.
Pentru o persoana care incepe sa economiseasca de la 40 de ani, timp de 25 de ani, cate 200 de lei pe luna, la final are in cont (fara dobanda), suma de:
200 ron x 12 luni =2.400 de ron pe an economisiti
2.400 ron x 25 de ani = 60.000 de ron la varsta de pensionare de 65 de ani
60.000 ron = cca 13.000 de euro
Daca s-ar consuma in medie 1200 de ron pe luna, ar fi bani suficienti pentru aproximativ 4 ani.
Evident, aici nu punem la socoteala dobanda care se adauga banilor pe care ii economisim in conturi bancare. Nu punem la socoteala nici faptul ca unii romani vor alege sa isi investeasca banii in actiuni cu randament exceptional. Unii vor avea portofolii de actiuni si altii se vor baza doar pe o schema buna de pensie privata.
La final, vor exista si cei care isi vor privi cheltuielile curente si veniturile disponibile si nu vor putea pune pe loc prioritar un plan concret de economisire pentru varsta de pensionare. Ce putin nu acum, desi fiecare luna conteaza enorm. Unii mai spera ca vor incepe sa economiseasca in curand. Nu este niciodata prea tarziu. Un plan bun de economisire pentru pensie trebuie sa inceapa de undeva, chiar daca vi se pare ca este foarte tarziu. Banii economisiti impreuna cu banii din pensia publica (pilonul I) si impreuna cu banii din pensia privata facultativa (pilonul II) pot deveni impreuna o sursa decenta de trai pentru anii de dupa pensionare.
Sa aveti succes in tot ce faceti si succes la economisire!