Conform declaratiilor facute recent de premierul Ludovic Orban, se au in vedere modificari in perioada urmatoare in ce priveste OUG 114/2018. Principalul scop este abrogarea unor masuri negative din aceasta ordonanta, insa aceste schimbari vor fi facute numai dupa finalizarea unor studii de impact.
Odata cu aceste modificari, se are in vedere si abrograrea prevederilor referitoare la Pilonul II de pensii private.
Premierul a declarat ca vor avea loc si discutii cu partenerii sociali, patronatele si sindicatele pentru a putea astfel avea parte de o consultare care sa duca la o imbunatatire a ordonantei. De asemenea, acesta a precizat si ca au avut consultari anterioare care i-au ajutat sa inteleaga pozitia partenerilor sociali care sustin in majoritatea lor initiativa.
"Sigur ca noi ne-am fi dorit ca prin dezbaterea din Parlament sa corectam prevederile acestei ordonante si sa abrogam toate acele prevederi. Din pacate, lucrurile nu merg asa cum ne-am asteptat, ba dimpotriva mai apar prin diferite comisii amendamente care inrautatesc si mai mult aceasta ordonanta. De exemplu s-a marit plafonul pentru fondul fantomatic de dezvoltare si investitii", a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.
Totodata, acesta a precizat ca exista o majorare pe care Guvernul o are trecuta in lista de obiective in ce priveste contributia la fondurile de pensii administrate Privat prin Pilonul II. Aceasta majorare a contributiei nu se va face insa odata cu aceste noi modificari:
"Cu siguranta acesta este obiectivul nostru, dar nu va face obiectul acestei reglementari. Ce vom abroga sunt prevederile absurde care au fost impuse societatilor care administreaza fondurile Pilon II de pensii".
Totodata, potrivit aceleiasi surse, Guvernul isi va asuma raspunderea pentru abrogarea si modificarea unor prevederi ale OUG 114/2018, fiind avute in vedere reglementari din domeniul energetic, financiar-bancar si cel al comunicatiilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<